Eugene Armstorff en Annelies Hutten van Aardema Zorggroep.
Eugene Armstorff en Annelies Hutten van Aardema Zorggroep. Foto: Renske Woudstra

Eugene en Annelies over de menselijke zorg

Algemeen

NIEUWEHORNE Werken in de zorg brengt veel voldoening. Die glimlach, het mens-tot-menscontact, het gewoon maken van zorghandelingen. Maar ook: hoe behoud je betaalbare zorg en hoe geef je zorg- ontvangers een stem. In gesprek met Eugene Armstorff en Annelies Hutten van Aardema Zorggroep.

Eugene Armstorff is verzorgende IG’er en heeft geen spijt van zijn terugkeer in de zorg. “Het is een roeping. Ik was 16 toen ik op school tijdens een simulatie voor het eerst iemand moest wassen. Ik merkte dat ik daarin geen schaamte had, het was voor mij gewoon zorgen voor.” Hij werkte jarenlang in een verpleeghuis. Na een onderbreking van acht jaar keerde hij terug in de zorg, sinds augustus werkt hij in de thuiszorg bij Aardema Zorggroep. 

“Het is heerlijk werken hier. Ik was de verpleeghuiszorg gewend, maar hier heeft de cliënt zelf de regie. En het is hun thuis, je bent te gast. Beide even fijn maar ook beide een andere tak van sport. Het is niet alleen mensen wassen en aankleden, je hebt ook te maken met familie, andere disciplines en collega’s. En je moet aanvoelen hoe je dingen tegen cliënten zegt en waar ze behoefte aan hebben. Je kunt niet als robot naar binnen stappen. Je observeert en screent de situatie en daar speel je op in. De ‘tone of voice’ is hierbij heel belangrijk.” Dat is een kwestie van oefenen, weet Eugene. Voor hem is het een sport om zo te werken dat de cliënt niets hoeft te vragen. “Dat maakt het uitdagend, weten waar alles ligt en hoe een cliënt het het liefste heeft.” 

Eugene werkt in een van de drie thuiszorgteams van Aardema Zorggroep. Dagelijks komt hij bij zo’n tien tot twintig cliënten over de vloer, afhankelijk van de routes. “Niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig. We maken onze routes zoveel mogelijk op behoefte van de cliënten. Als bijvoorbeeld iemand graag uitslaapt, of vroeg wil opstaan, dan proberen we hier rekening mee te houden.” Die glimlach na verschonen of aantrekken van een steunkous, het is dagelijkse kost waar Eugene van blijft genieten. “En de vrolijkheid en dankbaarheid van een cliënt, dat krijg je terug voor je werk.” 

Toch kan zijn werk ook erg emotioneel zijn. Bijvoorbeeld bij een jonger iemand in de terminale fase van het leven. “Die man was zo moedig, dan ga je zelf nadenken over het leven. Veel mensen denken dat wij alleen bij ouderen over de vloer komen, maar dat is dus niet zo.” 

Bij Aardema Zorggroep zorgt bestuurssecretaris Annelies Hutten voor de verbinding tussen cliëntzorg en organisatie. Ze is bedrijfseconoom en alert op cliëntverhalen: “Dat is waarom we de zorg doen en wat het zo belangrijk en nodig maakt.” Ze bewaakt de zorg voor cliënten, maar ook de zorg voor medewerkers en de zorg voor de financiën. Ook dat is werken in de zorg. “Dat betekent goed luisteren naar wat nodig is en een brug slaan tussen cliënt, de organisatie en verschillende financiële partners. In Nederland zijn er veel domeinen georganiseerd, elk met hun eigen opgave. Het is belangrijk en mooi om met elkaar in contact en gesprek te zijn. Elk vanuit de eigen rol en ervoor zorgen dat we het goede blijven doen.” 

Het mooiste van werken in de zorg? Eugene: “Kijken naar wat iemand wel kan, de regie bij de cliënt houden. ”Eveneens het werken in teamverband. Als team sta je er voor elkaar, wat weer een positieve uitwerking heeft op de cliënten. Annelies: “De van-mens-tot-mensgedachte, zorg gewoon doen en het niet te ingewikkeld maken.”