Sietse Looyenga en Bram Wind worstelen met het laminaat.
Sietse Looyenga en Bram Wind worstelen met het laminaat.

NLdoet: 26 klusjes in Ons Huis

Nieuws

BEETSTERZWAAG Voor de vrijwilligers van Ons Huis is er zaterdag voldoende te doen. Het opruimen van het toneel en de zolder. Er kan van alles worden geverfd. En voor het halletje wacht een nieuwe laminaatvloer. “Wat moatte wy mei dy plankjes?”

Ons Huis is het voormalige armenhuis (uit 1835) aan de Hoofdstraat. Het gebouw is eigendom van de kerk en wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor de wekelijkse repetitie van muziekvereniging Euterpe. Daarnaast zijn er in Ons Huis ook vergaderingen, cursussen en voorstellingen. “Fan ‘e middei is hjir ek noch in jierdei”, meldt Bram Wind. “Dus wy moatte op tiid klear wêze.” 

Bram weet wat er allemaal moet gebeuren; er staan maar liefst 26 taken op de lijst. De ploeg bestaat uit vrijwilligers die bijna allemaal door het jaar heen ook al actief zijn voor Ons Huis. Ze zijn om half negen begonnen. Na een pauze met een stuk vlaai pakken ze al snel de kwast en de verfroller weer ter hand. “Wy sille wer efkes wat dwaan.” 

In het halletje krijgt de kapstok een frisse laag verf. De haakjes zijn vanochtend al losgeschroefd en de plinten wachten geduldig als laatste op een lik verf. De pilaren van het toneel krijgen een nieuw kleurtje. Enkele dames staan op een stevige trap, ondertussen wordt het toneel een stukje ingekort. Zodat de gordijnen er fatsoenlijk voor kunnen hangen. “Dat liket wat kreaser, no?” 

Op enkele tafels liggen pas geverfde plankjes klaar die straks onder het toneel getimmerd worden. Het kleine, houten toneel brengt herinneringen naar boven bij Sietse Looyenga (63). “Doe’t ik lyts wie, siet Sinterklaas hjir op it toaniel.” Bram en Sietse buigen zich over het volgende klusje: een laminaatvloer in het halletje aan de voorzijde. De mannen hebben de plankjes al klaar liggen en kruipen op hun knieën over de vloer. Het is passen en meten en het is net even lastiger dan ze hadden gedacht: “De flier is hjir wat hobbelich, mar wy piele wol efkes troch.”

Ondertussen is Sjoerd Stuurman via een achterdeurtje op het toneel naar de zolder geklauterd. Daar is de instrumentenopslag van Euterpe. Enkele trommels, een drumstel en diverse blaasinstrumenten zijn bedekt met een laag stof. “It oantal leden fan Euterpe is yn ‘e rin fan ‘e jierren minder wurden. Wat net mear brûkt wurdt, bewarje wy no hjirre.“ Sjoerd ruimt op en maakt het luik boven het toneel dicht. Het dak moet eigenlijk ook nog geïsoleerd worden. “It gas fleant der hjir trochhinne.” 

Beneden gaat Durkje Stuurman met de stofzuiger door het hele gebouw, terwijl de andere dames nog steeds bezig zijn met het verven van het toneel. Durkje heeft ook de keukenkastjes uitgeruimd en eens goed schoongemaakt. Een nat doekje gaat nog eens over het aanrecht en de kastjes worden weer ingeruimd. De kopjes en schotels staan weer waar ze moeten staan. Durkje met zichtbare trots: “Ik ha de ramen foar it earst skjinmakke. Dat waard ek wolris tiid.” Ze kijkt nog even goed om zich heen, voordat ze de stofzuiger aan de kant zet: “Bram, wat dogge wy mei dy plankjes?”