Reizen door Scandinavië

Beetsterzwaag De familie Weisenbach uit Veendam vertoont op dinsdag 14 maart (14.00 uur) bij It Klaverblêd in De Buorskip beelden van hun reizen door Scandinavië. Indrukwekkende fjorden, gletsjers, prachtige houten kerkjes en huisjes, het vogeleiland Runde waar duizenden vogels te zien zijn. En natuurlijk de middernachtzon, het noorderlicht en nog veel meer.

PiterRun & PiterWalk

Lippenhuizen Voor wandelaars en hardlopers is er op zaterdag 11 maart de jaarlijkse PiterRun & PiterWalk. De inschrijving is inmiddels gestopt. Het veelgeprezen loopevenement gaat over een nieuw parcours en start in Smalle Ee. Deelnemers worden per bus vervoerd vanaf de finishplek naar het startpunt. De langste wandelafstand is 20,8 km; de 10,6 km vertrekt vanaf Kortehemmen. Voor hardlopers zijn de afstanden 20,8, 10,6 en 6,9 km. De kortste afstand vertrekt in Beetsterzwaag. Onderweg is er catering en muziek bij ’t Trefpunt van Alliade. De opbrengst gaat naar voorzieningen in Lippenhuizen. piterrunlippenhuizen.nl

De Friezen bij 't NUT 

Gorredijk 't NUT organiseert op donderdag 16 maart in De Skâns (20.00 uur) een lezing door Flip van Doorn over het boek ‘De Friezen, een geschiedenis van de bewoners van het merkwaardige stukje Nederland'. Van Doorn, schrijver en journalist, werkte tweeënhalfjaar aan het boek. Aan de hand van uitgebreid onderzoek in plaatsen als Allardsoog en Rome en het Duitse waddengebied stuitte hij op sporen van de Friezen en hun mythische Friese Vrijheid. Van Doorn vertelt het verhaal van een doortastend volk waarvan de oorsprong en invloed ver voorbij de grenzen van de huidige provincie Friesland reiken. De schrijver met deels Friese roots woont in IJlst en wilde begrijpen waar hij nu echt terecht is gekomen. Entree: leden vrij; gasten 5.00 euro (contant).