Het verkozen model. Wel wordt op verzoek van het dorp hier nog een monument aan toegevoegd.
Het verkozen model. Wel wordt op verzoek van het dorp hier nog een monument aan toegevoegd.

Bontebok stoeit met ideeën dorpsveld

Het kleine veldje op de hoek van Eerste Compagnonsweg en Hogeveense weg ligt er wat verlaten bij. Een enkele auto, vijf imposante bomen en vooral veel gras. Maar dat wordt anders. Waar vroeger Zuivelfabriek De Gemeenschap stond, komt nu een ontmoetingsveldje met monument. Gekozen door het dorp zelf.

! Renske Woudstra

Bontebok De leegstaande zuivelfabriek werd in 2005 gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Pas in 2019 ontstonden er concrete plannen voor een bestemming voor de overgebleven groenstrook. “Dit stikje hat lang braak lein nei't der op trije kavels huzen boud binne. De gemeente hat yn 2019 sein: jim meie it sels wol in ynfolling jaan”, vertelt Rixt de Boer, tot voor kort lid van Plaatselijk Belang Bontebok. De gemeente had er ook nog wel een subsidie voor over. 

“Sa as it der no by leit, liket it ek neat. En we wolle it parkearen op it fjildsje in bytsje foarkomme; omwenjenden ha foldwaande romte op eigen hiem om de auto del te setten.” Ook bestaat de kans dat het terreintje een plek wordt voor langdurige stalling van bijvoorbeeld caravan of aanhanger. Plaatselijk Belang startte daarom in 2019 met brainstormen over de invulling, samen met een aantal kunstenaars. Want het dorp heeft de stenen van de oude zuivelfabriek bewaard, die zouden op hun plek terug kunnen komen in de vorm van een monument.

Input voor invulling kwam uit een dorpsenquête en gesprekken tussen Plaatselijk Belang, dorpsbewoners en de gemeente, de eigenaar van het veldje. Over de hulp van de gemeente zijn ze in Bontebok goed te spreken. “Se kamen ek by ús doe’t de Eerste Compagnonsweg opnij oanlein waard. Se fregen doe: hoe wol jim it ha?”

Vijf bomen 

Na die eerste aanzet in 2019 bleef het een tijd stil, door de coronasituatie. Wel maakte de gemeente op basis van de input uit het dorp vier schetsen voor een mogelijke invulling van het veldje. Uitgangspunt was om de vijf bomen te sparen. Uit die schetsen mocht het dorp onlangs zelf de mooiste kiezen. Ontwerp 1 kreeg de meeste stemmen. Hierin wordt het veldje gevuld met muurtjes en een schoorsteen ter verbeelding van de zuivelfabriek, maar ook met bankjes, bloemen en plukfruit. Ontwerp 3 had niet veel stemmen minder en gaat uit van een sobere inrichting met bloemen, plukfruit en twee eenvoudige bankjes.

Schoorsteen

Tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang werd een paar weken geleden de uitkomst besproken. “Der wie doe frijwat kommoasje. Untwerp 1 soe tefolle jild kostje. We krije 5.000 euro subsydzje, foar de rest moatte we sels op syk nei jild.” De vergadering werd even geschorst voor overleg waarna met instemming van de leden werd besloten om met ontwerp 3 verder te gaan. Dat is eenvoudiger en goedkoper aan te leggen. Wel wil het dorp dit ontwerp graag aanvullen met een monument ter herinnering aan de zuivelfabriek: de fabrieksschoorsteen met de daar boven hangende melkbus. Hoe het nu verdergaat met de plannen, is nog niet bekend. "It is oan it nije bestjoer fan Pleatslik Belang om fierdere ynfolling oan de plannen te jaan.” Waarschijnlijk wordt bij de aanleg hulp gevraagd van lokale ondernemers. De gemeente Heerenveen blijft eigenaar van het terrein.