Jacob IJsselstein.
Jacob IJsselstein. Foto: Bente Kuipers

'It giet oer ús takomst'

Jongeren zijn misschien niet zo met politiek bezig, maar de politiek wel met jongeren. Jacob IJsselstein (18) heeft een duidelijke missie. Hij wil dat zoveel mogelijk jongeren op 15 maart gaan stemmen. “It is in rjocht dat we brûke moatte."

Langezwaag Zelf mag Jacob over een week voor het eerst naar de stembus. En hij kan het hokje kleuren bij zijn eigen naam; IJsselstein staat op plek 21 op de lijst van BBB. Niet direct een verkiesbare plaats, maar dat vindt hij geen probleem. "Ik fyn mysels eins noch wol wat te jong. Mar sa kin ik wol moai mei- rinne." Een paar weken voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 vulde Jacob de stemwijzer in. Hij mocht nog niet stemmen, maar was wel politiek geïnteresseerd. Hij kwam uit op BBB. “Ik hie dêr eins noch noait fan heard.” 

Jacob dook in de partij, vond een specifiek verkiezingsprogramma voor jongeren en kon zich goed identificeren met wat hij las. IJsselstein werd lid, daarna secretaris van de landelijke jongerenafdeling van de partij en ook nog kandidaat voor de Statenverkiezingen. “Wy ha mei de jongerenôfdieling op 29 april in kick-off mei in grut feest yn it midden fan it lân.” De sfeer in de partij bevalt hem goed. Mede omdat in zijn ogen de BBB'ers niet van die gelikte politici zijn. "Us kracht is de minsken it gefoel te jaan dat wy neist harren stean." In zijn opvoeding kreeg Jabob, zoon van een ondernemer, mee dat je kritisch naar zaken moet kijken. “En altyd fan meardere kanten.” Hij ziet thuis hoe ondernemers met overheidsregels te maken hebben. En, zo klinkt het overtuigd: “At je der wat oan feroarje wolle, dan moatte je net oan de sydline stean, mar de hannen út de bûse stekke.” Al jong begon hij op televisie en op internet debatten te volgen en verdiepte hij zich in politieke onderwerpen. 

In de zomer van vorig jaar haalde Jacob zijn vwo-diploma. Hij weet ook wat hij wil worden: leraar geschiedenis. Een studie geschiedenis hield hij echter niet lang vol. De sfeer op de universiteit in Groningen beviel hem niet. Dus koos hij voor een tussenjaar, om na de zomer te starten met een lerarenopleiding in Leeuwarden. Het tussenjaar vult hij dus met politiek. Hij is landelijk actief bij de BBB-jongeren, provinciaal draait hij mee in de campagne voor de Statenverkiezingen en hij keek als ‘gast van de raad’ ook al bij een paar gemeenteraadsvergaderingen in Opsterland. “Ik fyn it allegear machtich ynteressant.”

Stembus

De grote missie van dit moment is om de politieke deelname onder jongeren te vergroten en zoveel mogelijk jongeren toch naar de stembus te krijgen. "It is in rjocht dat wy ha, Meitsje der dan ek gebrûk fan. Der binne genôch lannen wêr't it net kin.” Hij weet ook dat het geen populair onderwerp is. "Ik praat der wol mei leeftiidsgenoaten oer, mar dat is meastal omdat ik der oer begjin.” En dat terwijl het volgens Jacob wel zo is dat de politiek over de toekomst van de jongeren beslist. "Net tinke fan it komt allegearre wol. Us takomst wurdt no mei bepaald.” Op 13 maart is er een jongerendebat in het Provinsjehûs in Leeuwarden. Jacob kijkt ernaar uit.