Trainer Mark Peters.
Trainer Mark Peters. Archieffoto: Sietse de Boer

‘ODV kan absoluut mee in de derde klas’

Sport

WIJNJEWOUDE Het 102 jaar oude ODV speelt dit seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis in de derde klas van de KNVB. Het is het niveau waar de blauwhemden thuishoren, vinden ze zelf. Maar of er een tweede seizoen komt, is nog de vraag. Zeker na de forse uitglijder van afgelopen zaterdag, 7-1 verlies tegen ONT.

ODV staat nu op de achtste plek in de derde klasse B van het zaterdagvoetbal. Een positie die goed is voor lijfsbehoud. Maar met slechts een kleine marge ten opzichte van de degradatieplekken kan het elftal van trainer Mark Peters het restant van de competitie allerminst freewheelend uitspelen. De nummers 12, 13 en 14 van de ranglijst degraderen rechtstreeks, terwijl de nummers 9, 10 en 11 in de herkansing van de nacompetitie gaan.

“Zes van de veertien clubs moeten door de versterkte degradatieregeling oppassen”, zegt Peters. “En dat in een competitie waarin de krachtsverschillen klein zijn. Rottevalle en Veenwouden staan onderaan met vier en zeven punten, maar ook van hen win je niet zomaar. Iedereen kan iedereen verslaan. Als we twee keer winnen doen we mee om de vierde plek, maar twee keer verliezen betekent problemen.” 

Niet dat Peters, bezig aan zijn eerste seizoen bij ODV, bang is voor degradatie. De 30-jarige Drachtster heeft de overtuiging dat Ontspanning Door Voetbal (ODV) zich staande zal weten te houden. Ook bij zijn spelers proeft Peters dat het geloof in handhaving groter is dan de angst er weer uit te zullen vliegen. De tik op de neus van ONT van zaterdag heeft daar niets aan veranderd.

De 7-1 zege van de nummer drie van de ranglijst doet een veegpartij vermoeden, maar de eindstand weerspiegelt volgens Peters niet de krachtsverhoudingen binnen de lijnen. De bal wilde er zaterdag niet in. Waar mannen als Folkert Hoekstra, Joop Welfing en de jonge Senne Linstra doorgaans het net wel weten te vinden, waren de kansen ditmaal niet besteed aan ODV. “Ik heb achttien kansen voor ons geteld, terwijl zij er maar elf hadden. Daar ben ik wel ziek van”, aldus de verliezend trainer. 

De bal wilde er echter niet in. ONT-goalie Ament keepte formidabel en had de mazzel dat de lat twee keer een treffer in de weg stond. Zelfs vanaf een meter voor een leeg doel lukte het de gasten niet om te scoren. Tot overmaat van ramp zag de defensie van ODV er bij een flink aantal doelpunten niet goed uit.

Peters vindt dat ODV in de derde klas thuishoort, maar plaatst wel een kanttekening: “Het moet beter. Als je zeven doelpunten om de oren krijgt ben je niet derdeklaswaardig.“ Vooral de wijze waarop ONT vlak na rust in amper vijf minuten van 2-1 naar 4-1 kon uitlopen, vond Peters ontluisterend. “Tegen Twijzel (5-1 verlies) gebeurde ons dat ook. We moeten hier snel van leren.” 


Senne Linstra aan de bal - Archieffoto: Sietse de Boer

De trainer denkt dat ODV in de resterende tien duels twaalf punten moet halen om zeker te zijn van handhaving. Vier overwinningen volstaan, zaterdag is de eerste kans thuis tegen de nummer twaalf van de ranglijst: Trynwâlden. “Een knappe ploeg met een prima spelopvatting. Eerlijk gezegd vind ik dat ze veel te laag staan”, waarschuwt Peters voor onderschatting.

ODV zal er ondanks de zeperd tegen ONT klaar voor zijn, verwacht de trainer. De nederlaag was een tik, maar volgens Peters zit het met de veerkracht van zijn spelers wel goed. Bovendien is ODV op het eigen sportpark Tusken de Wâllen al vijf duels op rij ongeslagen. “Dat is een serie die we graag in stand willen houden. Thuis kunnen we op dit moment net even iets meer.” 

Peters werkte in het verleden als jeugdtrainer en hoofd opleidingen voor Drachtster Boys en heeft het in Wijnjewoude naar zijn zin. De gemoedelijke sfeer en de grote betrokkenheid van de leden bij de dorpsclub spreken Peters aan. “Alles gebeurt hier samen en jongens uit het dorp zijn trouw aan de club.”

Voor ODV is het vooral een leerjaar, stelt Peters. Wennen aan het hogere niveau met onbekende tegenstanders. “En dan stond er met mijn persoontje ook nog een nieuwe trainer voor de groep. Ik vind dat ze het knap hebben opgepakt; vergeleken met het begin van het seizoen zijn we een stuk verder.” Verbeterpunten zijn er wel. ODV scoort makkelijk, maar beschikt met 44 tegentreffers over één van de meest gepasseerde defensies van 3B. 

Peters: “We laten ons soms te makkelijk verrassen. Defensief moet het solider. Daar trainen we veel op, vooral op de manier van druk zetten. Daar valt winst te behalen. We mogen ons niet te makkelijk laten lokken, maar moeten compact blijven. Het gebeurt nog te vaak dat we na balverlies een goal incasseren omdat de restverdediging niet goed staat.”

De trainer kan genieten van zijn elftal dat volgens de Drachtster over volop kwaliteit beschikt en verzorgd voetbal speelt. Voetballend kan ODV zeker mee in de derde klas, weet Peters. “Alleen moeten we naast voetballend vermogen ook altijd energie leveren. Dat laatste kan soms beter. Als beide kloppen, zijn we in staat het iedere ploeg moeilijk te maken.”

De jonge aanvaller Senne Linstra is een vaste waarde bij ODV.