Yldau de Boer.
Yldau de Boer.

Yldau de Boer wil haar steen bijdragen aan het Wetterskip

Nieuws

TERWISPEL Toenemende extremen in het weer. Druk op de kwaliteit van het water. Het waterbeheer staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Yldau de Boer wil daar graag haar steen aan bijdragen. Daarom is ze kandidaat bij de Waterschapsverkiezingen.

Het klinkt als een baan uit duizenden. Yldau de Boer was een paar jaar gemaalchef van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer. Het monumentale en imposante stoomgemaal doet wanneer het nodig is nog steeds dienst om het overtollige water uit de Friese boezem weg te pompen. 

In september vorig jaar verruilde ze deze baan bij het Wetterskip voor een functie als assetmanager bij Vialis. “Mar ik ha it by it Wetterkip sa nei’t sin hân, dat ik woe noch wat mei de kennis dwaan dy’t ik dêr opboud ha.” Resultaat is dat ze op plek twee op de lijst van de VVD staat bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart. 

De waterschappen worden altijd betiteld als het oudste democratische orgaan dat we in ons land hebben. Toch weten veel mensen niet wat de waterschappen doen. Yldau: “En dochs ha wy der alle dagen mei te krijen.” 

Zonder de inzet van de waterschappen is het bijvoorbeeld niet mogelijk om onder de zeespiegel te leven, zoals we in een groot deel van het land doen. “Mar it Wetterskip giet ek oer de kwaliteit fan it wetter. Aktueel is bygelyks dat it dreech is de medisineresten út it wetter te suverjen.” Voldoende, veilig en schoon. Dat zijn volgens Yldau de drie kernwoorden in het werk van het Wetterskip.

Yldau ziet de komende jaren volop uitdagingen in het waterbeheer. De kans op extremen in het weer groeit. Langere perioden van droogte, langere natte perioden. “Dat moatte wy lokaal oplosse. In oerstoartpolder yn de kop fan Grins helpt ús hjir net by heech wetter. De ekstremen yn it waar sille ta mear oerlêst liede. Ek hjir.” Want het is volgens De Boer niet mogelijk dat de overheid alles regelt en alle problemen voor kan zijn. 

De wereld verandert immers continu en dat vraagt om meebewegen. Het betekent in haar ogen ook dat de maatschappij de natuur niet haar wil kan blijven opleggen, zoals generaties lang wel geprobeerd is. “Dat is net mear te beteljen. Mar je moatte je ek ôffreegje at je dat wol wolle.” 

Het nemen van de beslissingen binnen het Wetterskip raakt veel verschillende belangen. Het is het bekende spreekwoordelijke polderen, het met elkaar blijven overleggen wat dan tot besluiten moet leiden. En dat is aan de volksvertegenwoordigers, ook in het Wetterskip. “Sa is dat yn ús demokrasy regele. Dat freget lef fan de minsken yn it bestjoer. Ek al betsjut dit dat der minder leuke beslissingen naam wurde moatte.” 

Het stoort Yldau dat er nogal eens een cultuur lijkt te zijn ontstaan van vooruitschuiven van beslissingen. Nog een onderzoekje hier, nog een rapportje daar. “We moatte no de besluten doarre te nimmen dy’t nedich binne, ek foar ús takomstige generaasjes. Ek al kinne wy net altyd in hûndert presint wettertichte takomstbestendige oplossing betinke. At je dat mar goed útlizze kinne, dan begripe minsken dat ek wol.”