Afbeelding
Archieffoto; Sietse de Boer

Extra geld nodig voor energiearmoede

Algemeen

BEETSTERZWAAG Het is de Opsterlandse gemeenteraad een doorn in het oog dat het Rijk de gemeente rond de energietoeslag laat zitten met een behoorlijk financieel gat. 

Opsterland is net als alle gemeenten verplicht om inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een toeslag van 1.300 euro uit te betalen. Volgens de berekeningen van Den Haag komen in Opsterland 1.144 gezinnen in aanmerking voor deze toeslag. In de praktijk blijkt Opsterland echter aan 1.447 huishoudens deze toeslag te hebben uitbetaald. 

Dat verschil leverde de gemeente vorig jaar een tekort op van bijna 400.000 euro. Ook voor 2023 lijkt er een vergelijkbaar tekort te ontstaan. Wanneer dit niet wordt aangevuld, moet Opsterland dit geld halen uit de algemene reserves. 

Dat is onterecht, vindt een unanieme raad. “Wy ha dien wat wy fan it Ryk dwaan moatte en wy hâlde ús oan de spulregels”, aldus Oebele van der Veen (ChristenUnie). “Dan kin it net sa wêze dat de gemeente foar de tekoarten opdraaie moat.” Van der Veen was woordvoerder namens de indieners van een motie die opriep tot een sterke lobby richting Den Haag. De raadsleden riepen elkaar op om ook de eigen fracties in Den Haag hierover aan te spreken.