Jeroen Schadron
Jeroen Schadron

Hyperventilatie

Column

Hyperventilatie betekent ‘versnelde ademhaling’. Een volwassen persoon haalt gemiddeld zo’n tien keer per minuut adem. Bij hyperventilatie is dat meer dan twintig keer per minuut. 

Bij inspanning gaat u ook sneller ademen, maar dit is normaal. De ademhaling is bedoeld om CO2 uit het lichaam te verwijderen en zuurstof op te nemen. Bij hyperventilatie verwijdert u te veel CO2 en neemt u te veel zuurstof op. Hierdoor daalt het zuurgehalte in het bloed, vernauwen de bloedvaten en wordt de zuurstoftoevoer naar weefsels minder. 

Dit kan vervelende klachten geven zoals duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, tintelingen rond de lippen, hartkloppingen of soms zelf flauwvallen. 

Er bestaan twee vormen van hyperventilatie: de acute en de chronische vorm. De acute vorm is het meest bekend. Iemand begint dan heel snel en diep te ademen en heeft het gevoel te stikken. De chronische vorm is onbekender, maar komt veel vaker voor. De ademhaling is dan voor een langere periode versneld. Dit komt veel voor bij mensen met longproblematiek zoals COPD, astma of bijvoorbeeld na een corona-infectie. Maar ook bij mensen zonder onderliggende longaandoening. 

Oorzaken hiervan kunnen zijn: angst of paniekaanvallen, (chronische) stress of psychische druk. De fysiotherapeut kan bij deze klachten helpen. Door samen met u de manier van ademhalen in verschillende posities te evalueren en door te kijken naar de functie van de spieren die een rol spelen bij de ademhaling. Met gerichte ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen wij helpen de klachten te verminderen. Heeft u vragen? Neem gerust contact op.

Jeroen Schadron  

Fysio Gorredijk