Lars Berendsen en Rens de Jong bij Haak Machinebouw.
Lars Berendsen en Rens de Jong bij Haak Machinebouw.

Techniek Tastbaar is een belevenis

Algemeen

GORREDIJK Techniek is overal. Van ziekenhuis tot bouwbedrijf en van voedingsindustrie tot autogarage. Om (toekomstige) leerlingen en hun ouders te laten zien wat een technisch vak nou eigenlijk inhoudt, organiseert de BHS op vrijdag 10 maart het doe- en beleefevenement Techniek Tastbaar.

Kinderen komen van jongsaf eigenlijk te weinig in aanraking met techniek, vindt de Burgemeester Harmsma School. En daarmee gaat de kans verloren dat ze kiezen voor een technisch beroep. En dat terwijl het aantal vacatures voor technici blijft groeien. Met Techniek Tastbaar maken ze op een andere manier kennis met techniek en met welke beroepen daarin mogelijk zijn. 

Docent Aalt van der Heide: “We willen proberen kinderen te interesseren voor techniek. Hiervoor hebben we bijna veertig bedrijven uit de regio uitgenodigd om te laten zien wat techniek inhoudt. Het mooie is dat het geen expositie is en ook geen promotieactiviteit van de bedrijven. We brengen de ontwikkeling van techniek dicht bij de kinderen.” 

De school staat tijdens Techniek Tastbaar vol stands van technische bedrijven waar iedereen de techniek kan beleven. Bij elke stand kan meegedaan worden aan een activiteit. “Er is geen vaste route; wel is zeker dat je een flinke tijd onderweg bent om alles te zien en te beleven.” Grote machines van aannemers, zelf een technische tekening maken, blaasvoetbal met bladblazers of een lasrobot bedienen, te veel eigenlijk om op te noemen.” 

Het is voor de tweede keer dat de BHS het technisch evenement organiseert, in 2019 was de eerste editie. Van der Heide: “We werken hierin samen met het Stellingwerf College; we organiseren het om de beurt, zij het ene jaar, wij het andere.” Hoewel de school zelf de bedrijven uitnodigt voor het evenement, is Techniek Tastbaar een landelijk project, opgezet door Petra Lambert en John van Mierlo om techniek te promoten. Met het concept ‘De 7 werelden van Techniek’ legt Techniek Tastbaar aan jeugd van 10 tot 16 jaar en hun begeleiders uit wat techniek eigenlijk is. 


Die zeven werelden zijn: Mens en Gezondheid; Energie, Water en Veiligheid; Voeding en Natuur; Wonen, Werken en Verkeer; Ontwerp, Productie en Wereldhandel; Digitaal, Media en Entertainment; Hi-tech en Science. Die opsomming lijkt complex, geeft Van der Heide toe. “Maar het laat gewoon goed zien hoe breed techniek is, wat er allemaal bij hoort. En daar richten we ons op met alle bedrijven die zijn uitgenodigd.”

Het betekent voor de deelnemende bedrijven een flinke tijdsinvestering, zegt Van der Heide. “Allemaal bedenken ze echt een activiteit zodat de kinderen iets actiefs kunnen doen.” Leerlingen van de school die het nieuwe examenvak Technologie en Toepassing volgen, laten zien hoe ze aan het werk zijn met een solarboot.

Techniek Tastbaar is op vrijdag 10 maart (12.00-20.00 uur) op de BHS Gorredijk-OSG Singelland en is bestemd voor leerlingen uit groep 7-8 van het basisonderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Alle deelnemende partijen: 

Adremo Revalidatie Techniek (Gorredijk)
Bouw Gorredijk
Bouwen aan de bouw
Carosseriefabriek Heiwo (Wolvega)
De Jong Hotwatertanks (Gorredijk)
De Vries Interieur Metaal (Gorredijk)
European Aerosols (Motip Dupli; Wolvega)
Frederiks interieur (Heerenveen)
Friese Poort Bouw (Drachten)
Friese Poort Infra (Drachten)
Friesland College mobiele voertuigen
Gemeente Opsterland
Haak Solutions (Gorredijk)
Holiday Ice (Sint Nicolaasga)
Koninklijke Landmacht (genie)
Kuperus Mechanisatiebedrijf (Oudehorne)
Lely Center Noord (Heerenveen)
LLC Aeria
Mast SChildersbedrijf (Drachten)
Mast Techniek (Gorredijk)
Philips Domestic Aplliances (Drachten)
Poortman (Gorredijk)
Roestvaststaal Apparatenfabriek Het Noorden (Gorredijk)
Sietzema Techniek (Gorredijk)
Technopark (Heerenveen)
Thermo Noord (Gorredijk)
Tolsma Tankbouw (Heerenveen)
Top Medical team
Us Bilang (Hoornsterzwaag)
VAn der Veen Autogroep (Gorredijk)
VAn Linde (Jubbega)
Van Wijnen (Gorredijk)
Vliegschool Hoogeveen
Ziuz Visual Intelligence (Gorredijk)