Ze willen in Siegerswoude graag bouwen, leggen ze uit aan CDA-lijsttrekker Friso Douwstra
Ze willen in Siegerswoude graag bouwen, leggen ze uit aan CDA-lijsttrekker Friso Douwstra

CDA-lijsttrekker: ‘Gemeente kin mear dan se docht’

Nieuws

SIEGERSWOUDE “Wol sizze dat je bouwe wolle, mar it net dwaan.” Dat is wat er volgens Friso Douwstra, lijstrekker van CDA Fryslân, de laatste jaren aan de hand is in de provincie.

Douwstra was vorige week te gast in Siegerswoude, op tournee voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. In dorpshuis De Uthof vertelde plaatselijk belang over de wens om vier tot zes nieuwe woningen te bouwen nabij het dorpshuis. Op kavels die al van de gemeente Opsterland zijn. 

Enkele inwoners deden hun plannen uit de doeken voor het creëren van extra woonruimte in en bij hun boerderijen of op hun ruime kavels in en buiten de bebouwde kom. Om een zoon met autisme een eigen woonruimte te geven. Om jongeren uit het eigen dorp onderdak te bieden. “Der moat wat gebeure, oars jeie wy de jeugd it doarp út”, aldus Pieter van der Schaaf van plaatselijk belang. 

Plannen en ideeën stuiten vaak op een dichte deur op het gemeentehuis, zo klonk hun klacht. Of er wordt verwezen naar beperkingen die de provincie oplegt. “Provincie geef wat meer ruimte in het buitengebied als het gaat om het veranderen van bestemming van agrarisch in wonen”, vroeg Jan van Erp die zich vanuit plaatselijk belang met wonen bezighoudt. “Mensen begrijpen het niet. Er is toch woningnood?” 


Jan van Erp legt de situatie in Siegerswoude uit aan Friso Douwstra (links). 

Douwstra gaf direct toe dat dit is wat hij de komende jaren wil veranderen. Dorpen moeten meer ruimte krijgen. “At der draachflak yn in doarp is, wa binne wy dan om fanút Ljouwert te sizzen dat it net kin.” Met het ook op de invoering van de Omgevingswet ziet Douwstra veel meer mogelijkheden, vanzelfsprekend wel naar aard en schaal dat bij een dorp past. 

Terloops had hij nog een sneer in petto voor het Opsterlandse gemeentebestuur. Douwstra refereerde aan de provinciale woningdeal voor 17.5000 nieuwe woningen. “Gemeenten kinne har oanmelde, mar Opsterlân stiet seker net mei plannen foaroan.” 

De CDA-lijsttrekker stelt ook dat er nu al meer kan dan vaak wordt gezegd. Hij vindt dat gemeenten te snel naar het provinciehuis wijzen. “Dat is maklik. Mar je kinne as gemeente jesels by de provinsje ek hurd meitsje foar plannen fan ûnderop dy’t je sitten sjogge. Der is ek no al romte foar maatwurk.” 

Bareld van der Meer, CDA-fractievoorzitter in de Opsterlandse raad, gaf aan te blijven hameren op een actiever grondbeleid van de gemeente Opsterland. “It koalysjeakkoard iet út fn in ‘gematigd passief grondbeleid.’ De mei wol wat mear ambysje yn.”