INGEZONDEN

Recht op spuitvrije zones

‘Overlast hebben van planten, dieren en schimmels’: niks is makkelijker dan gif te gebruiken om dat te bestrijden. Dat gif, pesticiden is de formele naam, doodt echter niet alleen dat waar we last van hebben. We verstoren de natuur, verpesten ons (drink)water en je kan er ziek van worden. De relatie tussen de ziekte van Parkinson en het in contact komen met sommige bestrijdingsmiddelen is aangetoond, maar ook is algemeen bekend dat het aantal soorten planten en dieren als gevolg van het gebruik van pesticiden snel afneemt. Dat brengt onze voedselvoorziening in gevaar. Zonder insecten geen bestuiving.

Producenten van pesticiden zijn veelal enorme multinationals die de belangen van aandeelhouders dienen. Het onderzoek voor het toelaten van een middel wordt door hen betaald en de lobby om middelen op de toelatingslijst te houden of te krijgen is groot. De negatieve gevolgen van pesticiden bagatelliseren ze. In Nederland is de kwaliteit van ons water het slechtste in Europa. Waterleidingbedrijven maken zich zorgen over de leverantie van schoon drinkwater. Wat veel mensen heel erg verontrust, is dat bij het spuiten gif ook elders terechtkomt. Het gif waait naar de buren en komt in het slootwater terecht. We worden dus opgezadeld met stoffen waar we niet op zitten te wachten. Provincies en gemeenten hebben de mogelijkheid om spuitvrije zones in te richten. Aan de rand van percelen waar bijvoorbeeld lelies worden geteeld, een teelt waar ongelofelijk veel wordt gespoten, mag dan geen gif worden gebruikt. Daarmee beperk je de kans dat gif wat de buren niet willen hebben op hun grond terechtkomt en het voorkomt dat het sloot- en grondwater wordt vergiftigd.

Bewoners hebben recht op een veilige omgeving. Spuitvrije zones dragen daaraan bij. Wat ons betreft nemen de gemeente Opsterland en de provincie daar het voortouw in en dragen ze zo bij aan een schone leefomgeving voor alle bewoners.

Japke Weij
Jochem Knol
Elske Beintema
Jouke Bouius 
Tjeerd Geertsma