Jan Stelwagen.
Jan Stelwagen.

'Steeds meer jongeren vragen hulp'

Humanitas Thuisadministratie en geldzaken ondersteunt mensen die de grip op hun financiën kwijt zijn. Ze weten zich soms geen raad meer met de belastingaangifte of op welke voorzieningen ze wel of niet recht hebben. “Een deel van onze doelgroep leeft helaas in armoede.”

De wilgen Jan Stelwagen is coördinator bij Humanitas Thuisadministratie en geldzaken. Vier jaar geleden startte hij als uitvoerend vrijwilliger bij Humanitas. Hij wilde iets nuttigs blijven doen na zijn werkzame leven in directiefuncties in de zorg. “Mijn vrouw werd gevraagd voor het bestuur, maar ze vond dat meer wat voor mij. Ik keek op de site en Hulp bij Thuisadministratie leek passender voor mij: heel nuttig en concreet. Bovendien heb ik als kind ervaren wat het betekent als er thuis te weinig geld is.”

Voorheen vroegen met name ouderen, mensen met een uitkering of met een migratieachtergrond hulp bij hun administratie of geldzaken. “Nu kloppen er zelfs jonge mensen bij ons aan omdat ze de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen, zelfs al hebben ze een betaalde baan. We komen bij mensen thuis die de thermostaat op 15 graden hebben staan, omdat ze bang zijn voor een hoge energierekening.” De correspondentie en het contact met overheidsinstanties wordt steeds ingewikkelder, bijna alles moet tegenwoordig digitaal. “Laaggeletterden hebben hier vaak moeite mee. Een andere groep die wij helpen zijn mensen met een lichamelijke of mentale beperking of als er in een gezin opvoedingsproblemen zijn. Daar komen vaak al veel hulpverleners over de vloer die ook kunnen helpen met alledaagse administratieve zaken. Als het wat ingewikkelder wordt, zoals bij de belastingaangifte of de aanvraag voor een voorziening dan is de kennis vaak te gering en kunnen wij helpen.” Deze week kreeg Stelwagen nog een telefoontje waaruit ook weer bleek dat hulpverleners voor geldzaken assistentie kunnen gebruiken. “Dit ging over iemand die al hulp kreeg vanuit de Wmo. De hulpverlener wist niet hoe het werkte met mogelijke kwijtscheldingen van gemeentelijke belasting en Waterschapsbelasting. Hier kunnen wij onze expertise inzetten.”

Een deel van de hulpvragen wordt aangemeld door overheden zoals gemeente en wijkteam. Zelf aanvragen kan ook. De coördinator voert eerst een oriënterend gesprek en onderzoekt de hulpvraag. "Vaak is de administratieve vraag complex en zijn er ook andere problemen; dan kijken we of we daarbij ook kunnen helpen. Ook checken we of er aanspraak te maken is op subsidies of andere financiële ondersteuning.” Gezamenlijk wordt een overzicht van inkomsten en vaste lasten gemaakt. Zo wordt duidelijk wat overblijft voor dagelijkse uitgaven. Soms verwijst de vrijwilliger door naar schuldsanering. "We vermoeden dat veel mensen niet weten dat ze in aanmerking komen voor een belastingteruggave, kwijtschelding, toeslag of een voorziening. Misschien lukt het niet om zelf een aanvraag te doen. Daarom werken wij in de bibliotheken in Drachten en Gorredijk mee aan de belastingspreekuren inkomstenbelasting."