Afbeelding

Prettig gesprek tussen Bart Chabot en Arend Waninge in De Skâns

Cultuur

GORREDIJK Schrijver en dichter Bart Chabot is zaterdag 4 maart (20.15 uur) te gast in De Skâns. Hij gaat met Arend Waninge in gesprek over de verschillende fases in zijn leven. Van de stuiterbal in zijn Waku Waku-tijd - zoals hij het zelf noemt - tot de schrijfwoede die hem de afgelopen jaren overvalt. 

Jarenlang reisde Bart Chabot door het land, langs de theaters en andere zaaltjes. Eerst met Remco Campert en Jan Mulder. Later volgde een wilde periode met Herman Brood en Jules Deelder waarin de drie mannen de theaterdirecteuren soms tot wanhoop dreven. De jaren van de theatertournees sloot hij af met Martin Bril en Ronald Giphart. Deze drie heren waren jaren geleden al eens te gast in De Skâns. 

Het waren ook de jaren dat Chabot weleens luiheid werd verweten, dat hij niet voldoende uit zijn schrijverschap zou halen. Misschien is hij er ook wel te lang mee doorgegaan, zo erkende hij later. Waardoor er eigenlijk geen tijd overbleef om te schrijven. Terwijl hij naast gedichten toch ook veel gelezen boeken schreef over zijn leven met de legendarische Herman Brood.  

Het duurde lang voordat de inmiddels 68-jarige Chabot tot rust kwam. Het was een ernstige ziekte die in 2010 abrupt een einde maakte aan zijn intense manier van leven. Het brengt een soort van berusting. Naar eigen zeggen balanceerde hij een paar jaar geleden op de rand van de dood. Het bracht hem ook tot het besef dat hij zijn vier zonen te weinig had verteld over zijn eigen jeugd. Hij wilde ze niet belasten met zijn achtergrond die bol stond van lichamelijke en geestelijke mishandeling. ‘Het in stand houden van de onschuld in het kind is een grenzeloos cadeau”, zo verklaarde hijzelf. 

Maar sinds de gezondheidsproblemen moet het eruit. Chabot is naar eigen zeggen overvallen door een schrijfwoede. Hij begon tegenover zijn naasten voor het eerst uitgebreid te vertellen over zijn jeugd en zijn moeizame relatie met zijn ouders. Het leverde ook twee mooie autobiografische romans op: ‘Mijn vaders hand’ en ‘Hartritme’. Voldoende stof dus voor een boeiend gesprek. Na de pauze beantwoordt Chabot vragen uit de zaal. Entree: 17,50 euro (incl. consumptie). 

skans.nl