De ontmoeting met inwoners en vrijwilligers van Zorggroep Aardema en Caleidoscoop.
De ontmoeting met inwoners en vrijwilligers van Zorggroep Aardema en Caleidoscoop. Foto: Julia van der Werf

Mei-inoar wil inwoners Oude- en Nieuwehorne verbinden

Nieuws

NIEUWEHORNE Inwoners van Oude- en Nieuwehorne verlangen naar een betere sociale omgeving. Daarom hebben zij iets bedacht: Mei-inoar. Het doel van de maandelijkse ontmoeting is om mensen met elkaar te verbinden. Op de laatste vrijdagochtend van de maand komt men bij elkaar. Eventueel voor een activiteit, maar vooral om met een kopje koffie gezellig bij te kletsen. 

Ondanks de regenachtige ochtend zit de grote tafel in het Aardema Huys vol. De koffie en thee wordt ingeschonken en iedereen is druk in gesprek. Op tafel een schaal met roze koeken. Op de kleinere tafels rondom liggen verschillende spellen. 

“We proberen door middel van dit initiatief mensen met elkaar te verbinden”, vertelt Afke Soepboer, coördinator vrijwilligers van Aardema Zorggroep die samen met Caleidoscoop het initiatief nam. Het idee voor deze bijeenkomsten kwam vanuit het dorp zelf. “De behoefte is groot. Het is belangrijk om interactie met elkaar te hebben. Mensen willen verbinding en dat kan op allerlei manieren. Wat de inwoners willen, staat centraal.”

Tijdens de gesprekken ontstonden al ideeën voor nieuwe activiteiten. Voor de volgende keer staan, naast de koffie, haken en 3D-kaarten maken op het programma. “Ik kom vaker”, roept een mevrouw als ze weer naar huis gaat.

App gelanceerd

De Dag van de Ontmoeting was de aanloop naar het initiatief. Er is ook al een app gelanceerd om inwoners op de hoogte te houden van bepaalde activiteiten: de Dag en Doen-app. “Wij willen aanbieden waar de vraag ligt. Om dit zo goed mogelijk te realiseren is het van belang dat mensen op de hoogte zijn van dit initiatief. Dat er vandaag al een relatief grote opkomst is, is ontzettend mooi. Zo bouw je iets op”, vertelt Juroy Rosema van Caleidoscoop. 

Ria woont sinds september vorig jaar in Nieuwehorne. “Ik wil wel graag meer contact met andere inwoners van het dorp. Nu kom ik weleens buurtbewoners tegen als ik met de hond loop. Maar een dorpshuis of een kroegje waar je in en uit kunt stappen zou leuk zijn.” Mond-tot-mondreclame is voor dit soort initiatieven belangrijk om een nog groter publiek te trekken. De aanwezigen werd dan ook gevraagd om de volgende keer ook anderen mee te nemen.