Afbeelding
Foto: gemeente Opsterland

Onderhoud wegen in veengebied blijft lastig

Nieuws

NIJ BEETS Wegen in de veengebieden lijden onder de lange perioden van droogte die er de afgelopen jaren een paar keer zijn geweest. De gemeente Opsterland verwacht dat dergelijke perioden de komende jaren vaker gaan voorkomen. Dat heeft gevolgen voor de wegen in het gebied. 

Door de droogte zakt het grondwaterpeil en daalt de bodem. Hierbij speelt ook het voortdurende proces van veenoxidatie een rol, waarbij het veen als het ware wordt verteerd. Het gewicht van de weg en het passerende verkeer doet de rest. Dit probleem speelt onder andere op de Krûme Swynswei bij Nij Beets. Hans de Jong (Opsterlands Belang) stelde hierover al regelmatig vragen. 

In een brief aan de raad schrijft het college van B en W dat er op deze weg de afgelopen jaren op meerdere manieren tevergeefs is geprobeerd het probleem aan te pakken. De laatste ingreep dateert van vorig jaar. Op plekken is de bestaande fundering en asfaltverharding volledig weggehaald, waarna onder de fundering een deel van het veen is weggegraven. 

Een nieuwe constructie van geëxpandeerde kleikorrels en een asfaltlaag van 14 centimeter heeft tot een flink lager gewicht op de bodem geleid. Dit moet het proces van verdere verzakkingen vertragen, maar het volledig voorkomen van verzakkingen is volgens het college niet reëel. Er lopen ook nog onderzoeken naar andere oplossingen.