De inmiddels overleden Riemer Veldkamp, initiatiefnemer van het accordeonfestival in Bakkeveen.
De inmiddels overleden Riemer Veldkamp, initiatiefnemer van het accordeonfestival in Bakkeveen.

Bijzondere editie Accordeonfestival Bakkeveen

Cultuur

BAKKEVEEN Enthousiaste accordeon- en trekzakspelers vinden elkaar al jaren in Bakkeveen. Komende zaterdag is de vijfentwintigste editie van het Accordeon- en trekharmonica Festival. Een jubileumdag met een randje. Initiatiefnemer Riemer Veldkamp is er niet meer bij. Ook bestaat de kans dat het de laatste editie van het festival is.

De grote hobby van Riemer Veldkamp was accordeonhandel en –reparatie. Hij was bijna elk weekend te vinden op festivals in Twente, de Achterhoek en Zuid-Limburg. “Hy hie in soad kontakten yn dy wrâld”, vertelt Joop Nieuwdam, samen met Tjalling Veenstra de huidige organisator van het festival. Toen Riemer in 1996 besloot in Bakkeveen een accordeonfestival op poten te zetten - want zoiets was er niet in de regio - verzamelde hij een handvol vrijwilligers om daarbij te helpen. “Sels bin ik der net fan it aller- earste begjin ôf by, mar doe’t Riemer my frege, woe ik wol meihelpe. It is in tige gesellige dei.” 

De vierentwintigste editie van de accordeondag was in 2020, twee weken voordat de pandemie uitbrak. Riemer was toen al ernstig ziek, maar hij kon de dag nog net meemaken. Een paar weken later overleed hij. “Doe ha wy sein: wy meitsje de fiifentweintich fol.” Als laatste saluut en als eerbetoon. De jubileumeditie moest vanwege de pandemie nog tweemaal worden uitgesteld.

Voor liefhebbers

Het wordt misschien wel de laatste editie van het Accordeon- en trekharmonica Festival in Bakkeveen. “Sa ha we it yn elk gefal wol nei bûten brocht. Mar wa wit. Nei it festival besjogge we oft der in ferfolch op komt.” Het festival is eigenlijk een treffen, bijna als familie, zegt Joop. Vele bezoekers en spelers gaven al aan dat ze graag willen dat het blijft, het is echt een dag voor liefhebbers die van overal uit het land naar Bakkeveen komen.

Zo kreeg hij voor deze editie een belletje: ‘twa âlde mantsjes’ uit Lochem wilden langskomen om lekker te spelen. “Se hiene hjir noch nea earder west.” Het festival is vrijblijvend, opgeven mag, hoeft niet. Ze mogen op het podium maar ook gewoon lekker in het café met gelijkgestemden spelen. De diversiteit aan muzikanten maakt het zo leuk, zegt Joop. Er zijn groepen die  het podium gewend zijn, anderen komen om rond de stamtafel te spelen. “Dêr sit ek altyd in man dy’t syn akkordeon op de kop hâldt, dat hat hy ea sa leard.”

Wie wil optreden, kan dat bij de ontvangsttafel melden. “Kor Hagenauw makket der in program fan. Hy praat de dei ek oan elkoar.” Kor is vanaf het begin betrokken bij het festival, evenals drummer Anne Kiesbrink die groepen spelers begeleidt. In zaaltjes en gangen is het tijdens de festivaldag een drukte van belang; overal zitten spelers te oefenen of lekker te jammen. En, verzekert Joop, het zijn echt niet allemaal ervaren spelers. “It makket net út oft je goed spylje kinne of net.”

Joop Nieuwdam is zelf groot liefhebber van accordeonmuziek. “Ik spylje sels net mar fyn it prachtich moai. John Woodhouse en sa.” Hij vertelt over de mooie muziekavonden die ze samen met Riemer organiseerden van het geld dat overbleef van het Accordeon- en trekharmonica Festival. “Dan hellen we een band hjir nei Dúndelle, Tiroler muzyk en sa.”

Het Accordeon- en trekharmonica Festival in Bakkeveen is op zaterdag 4 maart van 10:00 tot 17:00 uur in Recreatiecentrum Dúndelle.