Jentsje Leenstra.
Jentsje Leenstra. Sietse de Boer

Groene aanslag

Column

Het voorjaar hangt steeds vaker eventjes in de lucht. Dus gaat de blik ook weer wat vaker naar de tuin en het terras. Op sommige plekken wordt het dan groen voor de ogen. Op meubels, op de bestrating, op houtwerk. Overal kun je de groene aanslag van algen en mossen tegenkomen. Zeker op vochtige en schaduwrijke plaatsen.

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om hier werk van te maken. Een nog vaak gebruikt huis-tuin-en-keukenmiddel is schoonmaakazijn. Een goedkoop en goed werkend middel. Maar er zijn ook nadelen. Azijn lost kalk op, dus moet je het niet gebruiken op kalkhoudende tegels en voegen. Natuurazijn kan ook verkleuring geven. Probeer dus altijd eerst even uit op een klein stukje uit het zicht. Azijn is een zuur, daar kunnen niet alle planten in de tuin tegen. 

Er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven, zoals Skjin, Bison Groene Aanslagvreter en Aquaplan. Biologisch afbreekbaar, met een neutrale pH-waarde. Vaak ook nog toe te passen zonder schrobben of gebruik van hogedrukapparatuur. Deze middelen werken ook preventief. Laat het even inweken voor het beste resultaat. De meeste van deze middelen zijn erg geconcentreerd. Ze kunnen het best gebruikt worden in oplossing met water, te doseren met een handspuit. Let daarbij goed op de samenstelling van de spuit. Bij sommige spuiten kunnen de rubberen delen niet goed tegen agressieve bestanddelen.

Een middagje aan de slag en het resultaat is zichtbaar. Laat het voorjaar maar komen!

Jentsje Leenstra