Jong wijs over bankzaken

Als volwassene is omgaan met geld en je bankzaken regelen dagelijkse routine. Maar voor kinderen is dit allemaal nieuw. Aan jou als ouder de schone taak om je kind financieel zelfredzaam te maken. Maar hoe doe je dat: je kind jong wijs maken over geld- en bankzaken? Hoe jonger kinderen leren hoe ze met geld om moeten gaan, hoe minder vaak ze later in de financiële problemen raken. Het begint met praten over geld. Dat kan al als je kinderen 5 of 6 jaar oud zijn. Leg bijvoorbeeld uit dat je niet zomaar alles kunt kopen. Of laat je kind zelf eens afrekenen bij de kassa.

Vanaf een jaar of 6 kun je beginnen met zakgeld. Door je kinderen op vaste basis zakgeld te geven, leren ze omgaan met een budget. Het is goed om duidelijk met je kind af te spreken hoeveel zakgeld hij of zij krijgt en hoe vaak. Zo kan je kind bijvoorbeeld ook een spaarplan maken.

Sparen is namelijk ook een belangrijk onderdeel van de financiële opvoeding. Haal bij onze RegioBank-vestiging een leuke spaarpot en stort het gespaarde geld zo nu en dan op de rekening van je kind. Zo leer je je kind ook hoe een bankrekening werkt.

Dit is de periode van de ‘open dagen’ op middelbare scholen. Wordt jouw kind na de zomer een brugklasser? Denk dan ook alvast na over een eigen bankpas. Die heeft jouw tiener nodig om iets lekkers in de schoolkantine te kopen. Je kunt de komende maanden dan samen met je kind oefenen met het opnemen van geld en het betalen met de pinpas in winkels. Zo leer je hem of haar stap voor stap om baas over geldzaken te worden.

Adisa Terzic
adviseur bankzaken RegioBank