Afbeelding

Zorgen funderingsschade nemen toe

Nieuws

BEETSTERZWAAG In de Opsterlandse gemeenteraad klinken meer en meer zorgen over funderingsschade aan woningen in het westen van de gemeente. Het gevaar komt van meerdere kanten en raadsleden zijn bang dat getroffenen bij schade straks van het kastje naar de muur worden gestuurd.

De raad sprak maandag over de Funderingsaanpak Veenweidegebied, die is gericht op woningen in het veenweidegebied die zijn gefundeerd op houten palen. Door lagere waterstanden en inklinkende bodem lopen deze woningen gevaar voor funderingsschade. Dit probleem speelt vooral in de gemeente Weststellingwerf, maar ook het westen van Opsterland valt onder het veenweidegebied. 

De zorgen van de raad spitsen zich toe op de omgeving Luxwoude-Langezwaag, waar de bodem nog restanten veen bevat. Bovendien wordt er tussen Langezwaag en De Knipe gas gewonnen en heeft Vitens serieuze plannen voor grootscheepse drinkwaterwinning bij Luxwoude. “En at wenningen yn dit gebiet skea oprinne, wa is dan ferantwurdlik?”, vroeg Hans de Jong (Opsterlands Belang). “Ik vrees met grote vreze dat minsken dan hinne en wer stjoerd wurde.” 

Ook VVD en GroenLinks uitten vergelijkbare zorgen. Elske Beintema (GroenLinks) wilde weten hoe Opsterland opkomt voor de eigendommen van inwoners en bijvoorbeeld de eigen wegen. Wethouder Durk Durksz had geen pasklaar antwoord. “Undersyk moat dan útwize wat krekt oarsaak fan de skea is.” 

De Jong stipte de voortdurende problemen rond de Krûme Swynswei in Nij Beets aan. Is dat een gevolg van inklinkend veen, van verkeer, van het waterpeil? Volgens de wethouder is dat niet te zeggen. Gevolg is dan ook dat de kosten niet te verhalen zijn en dus voor rekening van de gemeente komen. 

Rond de funderingsschade lopen er volgens Durksz nu gescheiden trajecten. De Funderingsaanpak richt zich op de veenweideproblematiek, waterleidingsbedrijf Vitens heeft haar eigen traject. Vitens kondigde eind vorig jaar op een bewonersavond in Luxwoude al aan de komende jaren volop metingen aan woningen te verrichten om de stand van zaken voorafgaand aan waterwinning (rond 2030) in beeld te brengen. 

Boerenorganisatie LTO en bewoners van de Hegedyk tussen Luxwoude en Langezwaag hebben in zienswijzen richting de provincie hun zorgen al geuit over gevolgen van de waterwinning. 

Opsterland betaalt tot en met 2030 mee aan de inrichting van een funderingsloket waar verontruste burgers terechtkunnen voor vragen rond funderingsschade als gevolg van de veenweideproblematiek. Volgens inschattingen gaat het hierbij in Opsterland om 750 potentieel schadegevoelige woningen. 

Een funderingsonderzoek kan helpen inzicht te krijgen in de toestand van de fundering. Er is een subsidieregeling voor tachtig procent van de onderzoekskosten met een maximum van 4.000 euro. Dat betekent ook een eigen bijdrage van circa duizend euro. Op vragen van Opsterlands Belang, GroenLinks en PvdA blijkt dat er geen regeling is voor woningeigenaren die deze bijdrage niet kunnen betalen.