Het echtpaar Konijn vierden hun zestigjarig huwelijksfeest
Het echtpaar Konijn vierden hun zestigjarig huwelijksfeest Sietse de Boer

Johan en Annie Konijn boerden op drie locaties

Nieuws

GORREDIJK Met veel plezier wonen ze al ruim zes jaar in hun appartement boven de apotheek. En dat voor een boer, lacht zij. Voordat ze in Gorredijk terechtkwamen verhuisden ze meerdere keren met hun boerenbedrijf. Op 4 januari waren Johan (86) en Annie (79) Konijn-Pijnacker zestig jaar getrouwd. Vorige week kwam waarnemend burgemeester Lex Roolvink op bezoek.

Zoals in die tijd wel vaker gebeurde, trouwden Johan en Annie eerst voor de wet en later in de kerk. Het burgerlijk huwelijk was op 28 december, 4 januari trouwden ze voor de kerk. Dat was in Noord Holland, waar het jong getrouwde stel in de ouderlijke boerderij gingen wonen, net buiten Den Helder. “Daar heb ik de oorlog meegemaakt, dat blijft wel hangen”, vertelt Johan. “Den Helder is een marinestad. Rondom onze boerderij stonden negen bunkers waarvan twee munitiebunkers. Je zag van ver de groepen vliegtuigen aankomen, er werd veel gebombardeerd.” 

Het gebeurde dan wel dat hij met zijn moeder tegen de muur ging staan, terwijl vader aan het melken was. “Maar je bent dan te jong om je de angst te herinneren.” Johan kreeg in die oorlogsjaren een bijzondere klus toebedeeld. “Onderweg naar school nam ik achterop de fiets wel eens een geslacht kalfje mee naar de slager. Daar kreeg ik dan een gulden voor.” Vlees vervoeren mocht in die tijd niet van de Duitsers. Maar bang om gesnapt te worden, was hij niet. “Het zag er blijkbaar heel onschuldig uit.”

De kermis

Pas zeventien was Annie toen ze haar Johan ontmoette. “De broer van Johan had verkering met mijn zus. Die jongens hadden een motor en kwamen mijn zus een keer ophalen voor de kermis. Ik kwam toen net terug van vakantie met vier vriendinnen en daar zat hij in de kamer met mijn moeder. Toen rookte ik nog en gaf Johan mij een vuurtje, zo galant.” Ze kwam hem later nog wel eens tegen. “En toen hadden we een keer een familiefeest en mocht ik iemand meenemen. Ik dacht meteen aan Johan, maar waar vind je hem dan om te vragen.” Gelukkig kwam ze hem tegen op de kermis in Anna Paulowna. En was de verkering aan.


Samen met zijn broer nam Johan de ouderlijke (huur-)boerderij over. Toen het bedrijf vanwege bouwplannen moest verhuizen, kochten ze een boerderij in ’t Zand. In 1988 besloten Johan en Annie zelfstandig verder te gaan, na een lange zoektocht werd dat in het Friese Wijnjewoude. “Eén dochter was toen al getrouwd, voor onze zoon en andere dochter was die verhuizing best lastig”, vertelt Annie. In 2002 nam de zoon het bedrijf over en vertrokken zij naar een burgerwoning in Beetsterzwaag, ze woonden er achttien jaar.

Geen emigratie

Annie was vele jaren actief binnen de katholieke kerk, eerst in Noord Holland, later in Gorredijk: bezoekdame, koffiebeurten en kerkschoonmaken. Ze bridget graag. Johan zingt in het kerkkoor en is actief lid van de damclub in Hemrik. Samen reisden ze vijf keer naar Amerika. Johan: “We zouden eerst zelf naar Amerika emigreren, daar woonden al twee van mijn broers, de ene was inmiddels getrouwd met Annie haar zus. Maar Annie wilde liever niet. Toen zei mijn vader: we kunnen ook de boerderij opdelen dan blijven jullie hier. En dat werd met gejuich door Annie ontvangen.”