Een van de protestborden in de raadzaal die moesten worden verplaatst.
Een van de protestborden in de raadzaal die moesten worden verplaatst.

Veel emoties in raadzaal rond mestvergisting

Nieuws

BEETSTERZWAAG De verhouding tussen de inwoners van Klein Groningen en Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) zit nog steeds muurvast. De komst van een mogelijke mestvergister nabij het buurtschap zorgt voor veel emotie, zo bleek maandagavond in de gemeenteraad. Er klonken harde woorden, maar amper nieuwe argumenten.

De bewoners van Klein Groningen hebben al langer het idee dat zij hun verhaal niet goed kwijt kunnen bij de gemeenteraad, terwijl WEN meerdere keren uitleg kon geven over hun plannen met mestvergisting. Een uitgebreide brief van Klein Groningen was voor de fracties van GroenLinks en D66 daarom reden het onderwerp op de raadsagenda te zetten. “De brief ademde het beeld van David tegen Goliath”, vond Elske Beintema (GroenLinks). Vorige week bezochten raadsleden het buurtschap, maandagavond voerden drie inwoners van Klein Groningen en Harm de Kroon (WEN) in de gemeenteraad het woord.

Helder

Het verhaal van WEN is helder: na een eerdere studie naar alternatieven is centrale mestvergisting het meest kansrijk. Waarbij de voormalige waterzuiveringslocatie aan de Tollea- ne nabij Klein Groningen als eerste locatie in beeld is. WEN gelooft dat mestvergisting mogelijk is zonder overlast voor de buurt; volgens De Kroon is dat elders al bewezen. Als het onderzoek dit idee bevestigt, dan wil WEN het plan aan de Tolleane doorzetten. De Kroon: “At blykt dat der wol oerlêst is, dan moatte wy op syk nei in oar plan. Der komt yn Klein Groningen gjin dongfergister dy’t foar oerlêst soarget. Mar dy garânsje is foar de buert blykber net genôch.” 

Ook het verhaal van Klein Groningen is helder: zo snel mogelijk stoppen met dit plan. “Er is geen draagvlak. Het is een afvalcentrale naast een woonwijk”, zo hield Marga Oosterveld de raadsleden voor. “De lusten zijn voor het dorp, de lasten zijn voor ons. Het is bovendien niet rendabel. Het is een verschrikkelijk participatietraject, waarbij WEN rond de vergisting leidt aan tunnelvisie. De onderzoeken zijn niet onafhankelijk, het proces loopt te lang en zorgt voor slapeloze nachten. U kunt er iets aan doen. Wij zijn nu nog aardig, maar moeten daar wel steeds meer moeite voor doen.”

Eerst aan WEN

Een van de buurtbewoners had als inspreker grote moeite zijn emoties onder controle te houden. Dat maakte indruk op de raadsleden en wethouder Anko Postma. “Het doet iets met mensen, dat blijkt vanavond ook weer. We zijn er samen niet in geslaagd de partijen dichter bij elkaar te brengen. Dat raakt mij ook.” 

Tegelijkertijd benadrukte Postma nogmaals dat het college en de raad pas weer aan zet zijn na indiening van een concreet plan. Dan volgt een beoordeling van het plan met onder andere een toetsing van de eis voor draagvlak. Dat laatste is nog niet eenvoudig, zo bleek ook maandagavond. Want over wat draagvlak is, verschillen de meningen. “Zo is dat ook in de door de raad behandelde afspraken met WEN vastgelegd.” 

Wel ingrijpen

D66 en GroenLinks vinden dat het college op basis van de afspraken met WEN juist nu wel kan ingrijpen, omdat de gemeente eindverantwoordelijk is voor het Proefproject Aardgasvrije Wijken (PAW). Draagvlak is een voorwaarde, benadrukte Shajan de Wagt (D66) “En draagvlak is er niet.” Bovendien zijn volgens De Wagt eerdere deadlines rond subsidieverstrekking niet gehaald. Hij kondigde dan ook buiten de vergadering aan in de volgende besluitvormende raadsvergadering met een motie te komen om in te grijpen in het proces. 

De Wagt stelde het college ook voor om samen met WEN en Klein Groningen op zoek te gaan naar alternatieve locaties met draagvlak. Maar dat is volgens Postma nu niet aan de orde. “Wij gaan daar niet over, het is aan WEN.”

De VVD deed WEN nog de suggestie om het lopende onderzoek te verbreden naar meer locaties. Maar volgens WEN is dat te duur en zoveel alternatieve locaties zijn er niet omdat centrale mestvergisting alleen op een bedrijventerrein kan.