Freja van der Zee
Freja van der Zee

Het Rampjaar komt naar Gorredijk

Cultuur

GORREDIJK 350 Jaar geleden werd Gorredijk een vesting met ingekwartierde soldaten. De regio moest verdedigd worden tegen soldaten uit Münster in een tijd dat ons land van vier kanten wordt aangevallen en overal de paniek toeslaat. 

Het Geschiedenisburo uit De Knipe organiseer hierover de cursus “Het Rampjaar onder de loep”. Gedurende tien woensdagen behandelt historicus Freja van der Zee wat er in het land gebeurde en waarom dat zo was. Waar mogelijk wordt ingezoomd op lokale gebeurtenissen. 

Behalve cursussen geeft Freja ze ook lezingen en rondleidingen, met een duidelijke missie. “Het is belangrijk om het verleden te kennen. Zo zie je ook lijnen naar het heden. Cursisten beleven dan ook vaak een aha-momentje: Nú begrijp ik hoe het in elkaar zit!” Freja vindt het belangrijk dat cursisten de ruimte krijgen om vragen te stellen, daarom bestaan de groepen uit maximaal tien personen. 

De cursus in de bibliotheek van Gorredijk is op woensdagmiddag (8, 15, 22 februari; 1, 8, 15, 22, 29 maart; 5 en 12 april, 14.00 tot 16.00 uur). Op dezelfde dagen is er ‘s avond dezelfde cursus in Drachten.  

Kosten deelname: 149 euro (incl. reader en koffie/thee). Aanmelden kan via geschiedenisburo@kpnmail.nl of 06-2393 4804.
geschiedenisburo.nl