Edwin maakte vanuit zijn rolstoel een foto van de nieuwe pakket- en briefautomaat aan de Weibuorren.
Edwin maakte vanuit zijn rolstoel een foto van de nieuwe pakket- en briefautomaat aan de Weibuorren.

Pakketautomaat in Ureterp onbruikbaar voor rolstoelers

Nieuws

URETERP ‘Erg triest dat het PostNL niet is gelukt om in Ureterp een voorziening te plaatsen die ook geschikt is voor mensen in een rolstoel, zo twitterde Edwin ter Steege deze week. 

Hij heeft het over de eerste pakket- en briefautomaat die PostNL in Opsterland heeft geplaatst, aan de muur van de supermarkt aan de Weibuorren. 

In de grote automaat is een brievenbus geïntegreerd met daar omheen kluisjes voor het afhalen of afleveren van pakketten. Vanuit een rolstoel is de brievenbus onbereikbaar hoog, ook het bedieningsscherm en de bovenste kluisjes zijn voor hen onbereikbaar. De pakket- en briefautomaat is een basisvoorziening, vindt Ter Steege die zelf sinds 1993 rolstoelgebruiker is. “Het is toch geen hogere wiskunde om zo’n apparaat aan te passen?”

Lisa Gaster, woordvoerder van PostNL reageert desgevraagd: “We zijn relatief kort geleden gestart met het plaatsen van deze pakketautomaten. Dat betekent dat ze nog in ontwikkeling zijn. We horen graag hoe klanten het gebruik ervaren, deze signalen nemen we mee in het vervolgproces.” 

PostNL streeft er naar de automaten voor iedereen toegankelijk te maken, zegt de woordvoerder. Op dit moment onderzoekt PostNL de mogelijkheden van een pakketautomaat die geheel via de app bediend kan worden. Daarmee zou dan het te hooggeplaatste bedieningsscherm overbodig worden.

“Wat je zou willen, is dat rolstoelgebruikers volledig geïntegreerd zijn in de maatschappij. Maar dan moet de maatschappij dit wel faciliteren. Als je ziet naar de hele voorgeschiedenis van deze pakket- en briefautomaat dan is er gewoon niks opgelost”, stelt Edwin. Al in oktober 2016 werd de eerste automaat als proef in Almere geplaatst. Meteen al werden door de PvdA kamervragen gesteld over de toegankelijkheid. Het antwoord van PostNL luidde: de automaten zijn inderdaad niet te gebruiken voor rolstoelgebruikers maar staan op een locatie waar voorheen een brievenbus op de gebruikelijke hoogte stond (dat is 1.50 meter). 

Inmiddels staan er zo’n vijfhonderd  pakketautomaten door heel Nederland. Net als in 2016 stelt PostNL ook nu dat een pakket- en briefautomaat een extra service is voor haar klanten en niet is bedoeld als vervanging van andere pakket-inleverpunten. Lisa Gaster: “Voor het verzenden en ontvangen van pakketten blijven de bemande PostNL-punten beschikbaar.” In Ureterp bevindt dit inleverpunt zich bij de Coöp. Maar dit inleverpunt sluit om 20.00 uur, terwijl de pakketautomaat 24/7 open is.

In Ureterp zijn volgens Edwin geen brievenbussen die vanuit een rolstoel gebruikt kunnen worden. “Ik bedenk daar altijd wel een oplossing voor: iemand anders die de brief er voor mij in doet.” Lisa Gaster van PostNL: “Een aantal jaar geleden hebben we samen met koepelorganisatie Ieder(in) de locaties in Nederland bepaald waar verlaagde brievenbussen staan. Afgesproken is dat gemiddeld elke gemeente één verlaagde brievenbus heeft.” 

Voor de regio Ureterp betekent dit dat de rolstoelers in Drachten (Het Anker) over een verlaagde brievenbus beschikken.