Jaap de Vries.
Jaap de Vries. Foto: Sietse de Boer

Tweedehands: schaarser dus duurder

Een auto aanschaffen is geen alledaagse beslissing en bezorgt menig potentieel koper hoofdbrekens. Zeker op dit moment, want wie nu de markt opgaat moet met veel meer zaken rekening houden dan alleen met merk, type, kleur en accessoirepakket. 

Gorredijk Wie op dit moment een gebruikte auto zoekt, moet diep in de buidel tasten. Voor een tweedehandsauto moest nog nooit zoveel worden betaald als afgelopen maand. Volgens online autoplatform AutoScout24 wisselde een occasion in de maand oktober voor gemiddeld 24.428 euro van eigenaar. Een stijging van ruim tien procent ten opzichte van begin dit jaar. Het bedrag ligt bijna 2,6 procent hoger dan tijdens de vorige piek in juni. Volgens BOVAG liggen de prijzen voor gebruikte auto’s al tijden op een hoog niveau. De branchevereniging denkt wel dat de piek is bereikt. Volgens AutoScout24 zijn vooral kleine auto’s een stuk duurder geworden; in oktober steeg de gemiddelde prijs met 5,7 procent naar 14.065 euro. Een middenklasser kost drie procent meer dan een maand geleden en komt nu uit op een gemiddelde prijs van 24.616 euro.

Nieuw slecht leverbaar

De hoge prijzen zijn eenvoudig te verklaren, zegt Jaap de Vries van het gelijknamige Autobedrijf Jaap de Vries uit Gorredijk. Omdat de benodigde materialen voor de productie van nieuwe auto’s moeilijk verkrijgbaar zijn, neemt de druk op de tweedehandsmarkt toe. “De levertiid fan in nije auto komt samar op in jier. Sa lang wol net elkenien wacht- sje.” De grote vraag heeft inmiddels geleid tot een tekort aan tweedehandsauto’s. De Vries merkt het aan zijn eigen voorraad; heeft hij anders doorsnee 160 auto’s staan, op dit moment is dat amper de helft. Voor de aankoop moet hij creatiever te werk gaan en vaker dan anders over de landsgrenzen kijken. “En in protte komme net iens yn de showroom, wy wurkje in soad mei sykopdrachten.” 

De hoge prijzen zijn De Vries een doorn in het oog. Het loopt soms de spuigaten uit, vindt hij. "In jonge auto mei weinich kilometers is bytiden net te beteljen." Hij stuitte onlangs op een knappe bedrijfswagen van nog geen jaar oud. De vraagprijs oversteeg de nieuwprijs. “Dan sis ik 'de groeten', mar as je in bedriuw ha en je ha beslist in auto nedich, dan sille je moatte.” Een goede tweedehandsauto met de kop eraf is duur, maar biedt wel voordelen, stelt De Vries. Dankzij nieuwe technieken zijn nieuwere auto’s zuiniger. Een verbruik van één op achttien, wat voorheen alleen voor dieselmotoren was weggelegd, is met de huidige generatie motoren eveneens voor benzineauto’s haalbaar. Het gaat volgens De Vries om auto’s met een leeftijd tot vier jaar.

Keuze brandstof

Bij de keuze speelt meer dan de beschikbaarheid en de prijs. De keuze tussen benzine, diesel of elektrisch is nog zo'n ingewikkelde zaak. Diesel ligt onder vuur. Alles lijkt erop te wijzen dat de dieselmotor in 2025 zal verdwijnen uit de klassieke auto, in het voordeel van de benzine, plug-inhybride en elektrische auto. Op papier is een moderne diesel echter groen en nog tot ten minste 2028 welkom in lage-emissiezones. De diesel heeft een imagoprobleem, erkent De Vries. Dieselrijders moeten bovendien jaarlijks veel kilometers maken om de keuze voor diesel lonend te maken. De huidige hoge dieselprijs helpt wat dat betreft niet en volgens de Gordykster ondernemer wil de regering de diesel uitbannen. “Ik bin bang dat it in dearinnende wei is en dat de diesel allinnich foar bedriuwen oantreklik bliuwt.” 

Elektrisch

De toekomst lijkt aan de elektrische auto. De verkoop van elektrische personenauto’s zit ook in de lift, met in het eerste halfjaar van 2022 82,9 procent meer nieuw-geregistreerde elektrische auto’s dan in dezelfde periode in 2021. In totaal zijn er tot en met juni 29.531 ev’s geregistreerd, volgens RAI, BOVAG en RDC. Niet alleen vol-elektrische auto’s zijn in trek. Automobilisten kiezen vaker voor een nieuwe hybride of plug-inhybride (PHEV). Deze modellen zijn dankzij hun elektrische ondersteuning een stuk zuiniger, waardoor flink op brandstof kan worden bespaard en de CO2-uitstoot omlaaggaat. Dit jaar zijn in de eerste zes maanden meer PHEV’s (+17,6 %) geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Het aantal hybrides steeg in dezelfde periode met 24 procent.

Autobedrijf De Vries is gespecialiseerd in de verkoop van Opel-occasions. De Duitse autofabrikant stopt in 2028 met de productie van brandstofmotoren, vertelt Jaap. Elektrisch is een niet te stoppen ontwikkeling en de Nederlandse infrastructuur is er volgens De Vries beter op voorbereid dan die van het buitenland. Ons land telt al 90.000 oplaadpalen. "Dútslân hat mar sechstichtûzen.” 

Een elektrische auto kan een flinke besparing opleveren, zeker in combinatie met zonnepanelen. De Vries geeft het voorbeeld van een klant die jaarlijks 25.000 kilometer aflegt. "Die tankt niet meer en kan thuis zijn auto opladen. Dat is een forse besparing. " Elektrische auto's zijn volgens De Vries bovendien zuiniger in onderhoud. Zo geredeneerd lijkt de keus snel gemaakt, maar zo eenvoudig is het niet, weet De Vries. Elektrische auto's zijn duur en niet voor iedere beurs weggelegd. Belangrijk is of de fiscale stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden ook na 2025 gehandhaafd blijven. "Ik ha net ien algemien advys. Uteinlik bliuwt wat je foar in auto betelje kinne en derfoar oerhawwe foar elk ferskillend.”

Afbeelding