Krystmiel Konsert met De Spijkerpakkenband

Hemrik Brassband De Spijkerpakkenband organiseert op vrijdag 9 en zaterdag 10 december (19.00 uur) it Krystmiel Konsert: een heerlijk driegangendiner met theater en volop brassmuziek. De concerten worden gehouden in De Bining. Regisseur Clara Rullmann heeft de productie geschreven voor toneel en band: smaakvolle Fryske concerten, gevuld met ouderwetse gezelligheid voor jong en oud. Wie een ticket koopt, kan zelf gerechten kiezen voor voorgerecht, hoofdgerecht en toetje. Voor kinderen is er een kindermenu met feestelijk toetje. De Spijkerpakkenband is van mening dat theater en muziek voor iedereen toegankelijk moeten zijn; met de huidige hoge energiekosten is een dinershow niet voor iedereen weggelegd. Daarom wordt de avond gratis aangeboden aan mensen die afhankelijk zijn van Voedselbank Opsterland. Aan bedrijven en sponsoren wordt gevraagd om naast het eigen ticket een ticket te kopen voor iemand anders. Een ticket kost 37,50 euro; tot en met 12 jaar 15 euro. Reserveren via muziekinop- sterland.nl

Kom op de koffie bij It Klaverblêd

Beetsterzwaag Bij activiteitencentrum It Klaverblêd in De Buorskip is het dinsdag 6 december (10.00-11.00 uur) weer tijd voor de maandelijkse inloop-koffieochtend. Voor een gezellig praatje of om een spelletje te doen.

Sintspel bij Samen@Ureterp

Ureterp Speciaal voor de bezoekers en vrijwilligers van de ontmoetingslocatie Samen@Ureterp blijven Sint en zijn pieten nog een dagje extra in Nederland. Op dinsdag 6 december (9.30-11.30 uur) is de Sociale Inloop Samen@Ureterp, zoals elke dinsdag, geopend en wordt het Sinterklaasspel gespeeld. Deelnemers wordt gevraagd om twee nieuwe of nette cadeautjes mee te nemen. Aanmelden is niet nodig. De koffie en thee staat klaar. Graag tot ziens bij Samen@Ureterp, een initiatief van Stjoer in samenwerking met inwoners. Neem voor meer informatie contact op via 06-43759440 of samenureterp@stjoer.frl.

Aan de andere kant - zoektocht naar talent

Gorredijk Op woensdag 7 december (15.00 uur) is er in De Skâns een vrij toegankelijke voorstelling voor kinderen vanaf circa 9 jaar en hun ouders. De voorstelling is onderdeel van het meerjarig programma Opsterland kiest voor talent. Het verhaal gaat over Joppe die leeft in een wereld vol talentenjachten en die op mysterieuze wijze 'Aan de andere kant' terechtkomt. Voor kinderen vanaf 9 jaar is er de mogelijkheid om na afloop van de voorstelling een talentengesprek te hebben met een talentenexpert. Opgeven hiervoor kan via projectteam@opsterlandkiestvoortalent.nl. Er kan gereserveerd worden via De Skâns. Entree: 2,50 euro (incl. consumptie). De voorstelling wordt daarnaast van 7 tot en met 9 december zes keer opgevoerd voor alle leerlingen uit groep 7 en 8 van de Opsterlandse basisscholen.

Skâns Plate fan Freed

Gorredijk Boerenkool met worst staat op het menu van de Plate fan Freed op vrijdag 9 december (17.30 uur) in De Skâns. De Plate wordt door kok Willem geserveerd compleet met spekjes en een consumptie. Opgeven kan tot 8 december via info@skans.nl.

Wiegeliedjes gezocht

Beetsterzwaag Het wiegeliedje heeft vele en soms ambivalente kwaliteiten: kalmerend, maar ook kunnen de teksten duister zijn. Tot en met 23 december richt Sanne Kabalt zich als resident in Kunsthuis SYB op deze vorm van zang die in vrijwel alle tijden en culturen wordt gebruikt om baby's en kleine kinderen in slaap te krijgen. Ze onderzoekt de historische, narratieve en auditieve kwaliteiten van regionale en internationale wiegeliedjes en verweeft deze met haar beeldende praktijk. Naast uitgebreide research naar internationale wiegeliedjes voert Sanne persoonlijke gesprekken met de bewoners van Beetsterzwaag en doet ze onderzoek in de archieven van Tresoar om inzicht te krijgen in Friese wiegeliedjes. Tips over wiegeliedjes uit de streek of andere oorden zijn welkom via sannekabalt@gmail.com, vooral de liedjes die de realiteit en schaduwzijde van het ouderschap belichten, zijn interessant voor haar onderzoek. Kunsthuis SYB is open op zaterdag en zondag (13.00-17.00 uur).