Afbeelding

Provincie blijft meekijken bij kleine windmolens

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland wil het vergunningsproces voor kleine windmolens bij boerderijen versnellen en goedkoper maken. Tegelijkertijd blijven de provinciale regels van kracht, zo bleek maandag in de gemeenteraad na vragen van VVD, CDA en PvdA. 

Voor iedere vergunning is overleg met de provincie nodig over zorgvuldige inpassing in het landschap, inclusief een beoordeling door welstandscommissie hûs en hiem. Bovendien stelt de provincie als eis dat deze windmolens vooral gericht moeten zijn op de eigen energievoorziening en dat de aanvrager moet aantonen ook de mogelijkheden van zonnepanelen te hebben verkend voor de energievoorziening.

Aanvragers van dergelijke windmolens (maximale ashoogte van 15 meter) kunnen straks kiezen voor een snellere en goedkopere procedure, maar krijgen dan een vergunning voor maximaal tien jaar. Jan van Dalen (Opsterlands Belang) vindt dat geen duurzame oplossing. Net als Kees Jan Dijk (CDA) vroeg hij naar mogelijkheden om het bestemmingsplan aan te passen zodat definitieve vergunningen mogelijk zijn. 

Dat is volgens Postma een lange weg, terwijl medio volgend jaar alles met de invoering van de Omgevingswet toch al verandert. “Dit is voor nu een mooie tussenweg. Wil een ondernemer garanties voor de langere termijn, dan moet hij kiezen voor de langere procedure.”