Niks is te gek voor de Pieten van Hemrik
Niks is te gek voor de Pieten van Hemrik Foto: Sietse de Boer

De Pieten van Hemrik houden van een plaagstootje

Nieuws

HEMRIK Daar gaat de deurbel! Het zijn de Pieten van Hemrik en ze komen een feestje maken. Zingend en dansend, strooiend met lekkers, een schimpscheut hier en daar voor de volwassenen, een bemoedigend woordje voor bedremmelde ukken. Een krap half uurtje later staan ze weer buiten, op naar het volgende gezin.

Al bijna twee decennia lang gaan er Pieten vanuit Hemrik op pad: langs deuren, scholen en kinderopvang. Dat begon bij haar moeder en haar nichten, vertelt Eke Zandstra (23). Mem Gerda heeft pietenpakken en draait voor schminken haar hand niet om. Zodra het geloof in Sinterklaas verdween, ging Eke zelf op pad als Piet. Samen met vriendin en dorpsgenoot Jantina Taekema (23). Die match werd gemaakt door hun moeders, denken de twee Pieten.

Op verzoek

“It is hartstikke leuk om te dwaan, geweldich”, vindt Jantina. “Ik hâld derfan om gek te dwaan.” Niks is te gek als je het pietenpak aanhebt en geschminkt bent, beaamt Eke. De Pieten komen langs op verzoek, vragen ook altijd om bijzonderheden over de te bezoeken kinderen. Soms zijn de kinderen bang, vertelt Jantina. “Dan gean we net drekst mei dingen goaien, mar freegje oft se wat lekkers wolle.” En als dan blijkt dat de Pieten weten dat een kind bijvoorbeeld op de voetbalclub zit, dan krijgen ze snel het vertrouwen. “Dêrom is it belangryk dat we fan tefoaren ynfo krije.”

Bij het pietenwerk hoort natuurlijk het slepen met pakjes. Jantina: “Dan komme we binnen mei kado’s, hoe geweldich is dat foar de bern.” Het zou trouwens best wel kunnen zijn dat er dit jaar minder pakjes klaarstaan vanwege de crisis, bedenken ze. In ieder geval zijn er tot nu toe wel minder aanvragen voor pietenbezoek. Hoewel, die vergelijking gaat een beetje mank want wellicht hadden ze het tijdens de coronajaren drukker omdat veel Pieten toen niet op pad gingen en zij wel.


Bruin

Eke en Jantina kiezen ervoor om bruin geschminkt op pad te gaan; dat hebben ouders ook liever, weten ze. Dat is wel een dingetje de laatste tijd, zegt Eke. “Facebook hat ús alris blokkeare en we ha ek al haatmail krigen.” En dat terwijl ze bij veel buitenlandse gezinnen over de vloer komen, zegt Jantina. “En dy minsken fine it prima.” Een uitzondering maken ze voor scholen en kinderopvang, dan komen ze langs als roetveegpieten.

Dit jaar valt 5 december perfect, op een maandag. Dus kunnen de twee het hele weekend op pad, in de wijde regio van Hemrik tot Heerenveen en Marum tot Rottevalle. Al vroeg vragen ze hiervoor vrij op hun werk, beiden werken in de gehandicaptenzorg. Twintig minuten per huisbezoek is lang genoeg, zo is hun ervaring. “Want de bern wolle harren kadootsjes”, legt Eke uit.

Intimiderend  

Stoute kindertjes gaan mee in de zak van Sinterklaas of krijgen met de roe voor de broek; vroeger was Zwarte Piet best een intimiderend figuur voor kinderen. Dat is ver verleden tijd, zeggen de Pieten van Hemrik. “We ha gjin roe en driigje net”, zegt Eke. Een plaagstootje, dat zeker. Jantina: “Dan freegje minsken ús om wat grappige dingen oer heit, mem of bern te fertellen.” Zo kwam haar eigen zusje van de speen af, lacht ze. Want dat was toch niets voor zo’n grote meid, hield Piet haar voor.

Wie nog op zoek is naar pietenbezoek, kan mailen naar pieten.hemrik.eo@gmail.com.