Afbeelding

Preek van de Leek door Oege Boonstra

Gorredijk ‘Doe het de tweede keer goed’ is het thema van de Preek van de Leek die op zondag 27 november (10.30 uur) wordt uitgesproken door Oege Boonstra. Boonstra is International Media Consultant, op zijn 39e had hij over de hele wereld gewerkt, maar liep tegen een scheiding aan. Een paar jaar later begon hij met Judith een tweede leven dat hem weer naar Friesland voerde. Verder komt de geschiedenis van zijn grootvader aan bod die rond 1900 van Huizum naar Dordrecht verhuisde en zijn eigen jeugd in Dordrecht. Oege was verdienstelijk voetballer, na zijn actieve voetbalcarrière was hij commissaris van de Eredivisie. De toegang is gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Winterse sferen met De Vlecke en Stânfries

Gorredijk Muziekvereniging De Vlecke en gymnastiekvereniging Stânfries verzorgen samen op zaterdag 26 november (19.30 uur) een optreden in winterse sferen in de Ontmoetingskerk. Het wordt een avond waarin muziek en dans gecombineerd zijn. Het idee voor dit optreden ontstond vorig jaar tijdens het Maestro-concert van De Vlecke waar vier sporters werden uitgenodigd om te dirigeren. Trijntje de Vries van Stânfries werd winnaar; samen met Dineke Griek van De Vlecke bedacht ze een vervolg in de vorm van een gezamenlijk optreden. Entree: 5 euro; t/m 15 jaar 2,50 euro.

Winterwandeling met Gerard Rinsma

Gorredijk Oud-Gorredijkster Gerard Rinsma vertelt op zondag 27 november (11.30 uur) tijdens een winterwandeling waarom Gorredijk zo’n bijzondere plaats is. Want niet de kerk staat in het midden van het dorp, maar de brug met de sluis met op de Kerkewal de Boterwaag en op de Brouwerswal de Koornbeurs. Ook vertelt hij het verhaal achter de stoomboot van Sinterklaas: het laatste beurtschip van het dorp, de Tjerk Hiddes. En waarom hij vindt dat de Kameleon uit Gorredijk komt, terwijl Terherne claimt Kameleondorp te zijn. Ook uit Gorredijk komen weerman Hans de Jong, sportverslaggever Heinze Bakker en Wabbe Wisses, hoofdredacteur van Bokwerder Belang. En van welk gebouw wapperde een rode vlag op 1 mei 1887 en wie kwam uit Amsterdam om stakende veenarbeiders moed in te spreken? Tenslotte vertelt hij over het monument aan het voormalig postkantoor en de struikelstenen in de Langewal. Aan het eind van de wandeling is er warme chocolademelk bij Rinsma Modeplein en vertelt Rinsma op verzoek over de geschiedenis van het bedrijf. Opgeven via rinsmamodeplein.nl/winterwandeling-gerard-rinsma.

Bijke

De Gordyk Snein 27 novimber (15.00 oere) spilet Pier21 de foarstelling Bijke yn teater De Skâns. Agnes wennet al jierren by René op de buert, mar gjin minsk hat in idee wat Agnes by it ein hat. Sy is slim op harsels. As har hûn Bijke op in dei syn oandacht lûkt, fynt René Agnes langút lizzend op de keukensflier. Agnes wurdt mei de ambulânse ophelle en sa bedarret Bijke by René. Hie hy earder kontakt mei har sykje moatten? René begjint te twiveljen. Ek oan himsels. Uteinlik moat er tajaan dat er Agnes better begrypt as dat er earst troch hie en dat er mear op har liket as dat er wol. Entree: 23,50 euro (ynkl. konsumpsje).

Repair Café verdrijft de eenzaamheid

Beetsterzwaag Met de feestdagen voor de deur valt er veel te repareren. Iedereen wil goed werkend licht, een leuk muziekje, stevig functionerende kurkentrekkers. Maar wat feestdagen zijn voor de een, zijn donkere dagen voor de ander, voor degene die eenzaam is. Eenzaamheid kan niet gerepareerd worden maar voor een gezellig praatje is het Repair Café open op zaterdag 26 november (9.30-12.00 uur). Misschien zijn dan ook mensen blij te maken met de reparatie van een dierbaar voorwerp. Het Repair Café wordt gehouden in de dagbestedingsruimte van Alliade (De Wissel 1).

Aan tafel! met verteller Kees Posthumus

Beetsterzwaag Rond het jaarthema ‘Aan Tafel ! 'van de protestantse gemeente Via Pacis komt verhalenverteller Kees Posthumus op zondag 27 november (9.30 uur) naar de viering in de Ontmoetingskerk. In de viering worden, omlijst met liederen en Bijbelteksten, drie maaltijdverhalen uit de Bijbel vroom en vrolijk opnieuw verteld. ‘Hapje van de appel' vertelt hoe het leven van de eerste twee mensen compleet verandert als ze een hapje van een appel nemen. In ‘Vijf broden en twee vissen' vertelt het jongetje Levi hoe hij met zijn vader naar het meer van Galilea gaat. Twee leerlingen van Jezus vertellen in 'Naar Emmaüs' over hun wandeling wanneer er iemand met hen meeloopt; een bijzondere gast aan tafel.