Afbeelding
Foto: Sietse de Boer

Opsterland heeft opvang vluchtelingen ruim op orde

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland voldoet ruim aan haar verplichtingen in de opvang van zowel Oekraïense vluchtelingen als statushouders. “Opsterland is geen duikgemeente en dat zal het ook nooit worden”, aldus burgemeester Lex Roolvink.

“Er zijn in Nederland kennelijk gemeenten die onvoldoende meewerken aan de opvang van vluchtelingen”, aldus Roolvink. “En dus constateert Den Haag dat kennelijk een spreidingswet nodig is om gemeenten te dwingen vluchtelingen op te vangen. Ik vind dat triest.” Volgens Roolvink zou de situatie heel anders zijn wanneer iedere gemeente bij is met de opvang van statushouders, vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. “Dat scheelt duizenden plekken. We vergeten in ons land weleens dat het een kerntaak van de overheid is om veiligheid te bieden aan iedereen, door menswaardige opvang te organiseren. 

Statushouders 

Met de opvang van statushouders zit het wel goed in Opsterland. Dit jaar vonden circa zestig statushouders een woning in Opsterland, terwijl de taakstelling op veertig ligt. “De huzen binne no beskikber”, vertelt wethouder Libbe de Vries. “Dêr mei- tsje wy gebrûk fan. Dêr ha de wenningboukorporaasjes goed wurk levere, sa as ek ôfpraat is.” 

Voor de eerste helft van volgend jaar staat Opsterland voor de taak 36 statushouders aan een woning te helpen. “Wat wy dit jier mear dien ha, kinne wy dan ferrekkenje as it nedich is.” De Vries benadrukt dat de extra opvang van statushouders niet ten koste gaat van andere woningzoekenden “Yn oare dielen fan it lân leit it oars, mar de wachttiid foar in wenning is yn Opsterlân net lang.” 

Oekraïense vluchtelingen

Ook met betrekking tot opvang van Oekraïense vluchtelingen springt Opsterland er positief uit. Volgens de burgemeester zijn er 153 plekken beschikbaar, terwijl Opsterland minimaal voor 137 vluchtelingen opvang moet regelen. “Particulieren hebben in onze gemeente honderd opvangplekken geregeld, vanaf het begin is ook ingezet op particuliere opvang. Het zegt ook iets over het sociale hart van Opsterland.” 

De gemeente zorgt zelf voor 53 opvangplaatsen, op drie locaties in Gorredijk. Het gaat om de voormalige basisschool De Flambou, het voormalige Groene Kruisgebouw en om drie woningen die Opsterland van woningcorporatie Elkien huurt. Particulieren vangen nog circa 25 Oekraïense vluchtelingen thuis op. Roolvink verwacht dat dit aantal terugloopt nu de oorlog in Oe- kraïne langer duurt. “Ze stromen meer door naar zelfstandige opvangplekken.” 

De logés in huis telt Opsterland niet mee bij het aantal plekken dat de gemeente beschikbaar moet stellen. Opsterland speelt nu geen rol in de crisisnoodopvang, als overstroomlocatie voor Ter Apel. “Dat is nu ook niet aan de orde. Komt er een formeel verzoek vanuit het COA, dan reageren we welwillend. Achter de schermen werken we aan de voorbereiding, de organisatie moet er staan. Er ligt een conceptdraaiboek, maar er zijn geen concrete locaties in beeld. Dat hangt namelijk ook erg af van de vraag die op ons afkomt als het zover is.”