Fred Hoogenboom voor het oudste huis van Bakkeveen uit 1753.
Fred Hoogenboom voor het oudste huis van Bakkeveen uit 1753. Foto: Sietse de Boer

‘De populariteit van geschiedenis groeit’

Cultuur

BAKKEVEEN De Historische Vereniging Bakkeveen heeft besloten zichzelf op te heffen en voortaan verder te gaan onder de vleugels van Plaatselijk Belang Bakkeveen. Het lukte het bestuur niet om nieuwe, jongere bestuursleden te vinden. “De verenging hing te veel aan één persoon.”

Tijdens de laatste ledenvergadering in de Dúnhoeke in Bakkeveen besloten de aanwezige leden unaniem tot het opheffen van de vereniging. De Historische Vereniging Bakkeveen is dus niet meer. Of toch nog wel? Voorzitter Fred Hoogenboom (75): “We blijven wel bestaan, maar dan onder de vleugels van Plaatselijk Belang Bakkeveen. We hebben het strakke jasje van een vereniging uitgedaan, daardoor zijn er minder verplichtingen zoals een ledenvergadering.” 

red is de motor van de vereniging. Hij woont in het oudste huis van het dorp, een oude boerderij aan de vaart, gebouwd in 1753, 269 jaar geleden. Fred is niet alleen al jarenlang voorzitter, hij schreef zelf ook talloze artikelen in Ald Bakkefean, het jaarlijks verschijnende tijdschrift van de vereniging en ook in dorpsblad De Slûswachter. “Ik ben ongeveer wel een dag per week kwijt aan de vereniging. Maar na bijna vijftien jaar is het mooi geweest. De vereniging is te veel afhankelijk van één persoon. 

We hebben van alles geprobeerd om het bestuur te verjongen, maar dat is niet gelukt. Ik wil nog wel mijn steentje bijdragen, maar geen boegbeeld meer zijn. Ik wordt ouder. Wat ik vroeger fluitend deed, kost me nu veel meer inspanning.”

Spoelstra’s Draai  

De vereniging met meer dan tweehonderd leden gaat dus verder onder de vlag van Plaatselijk Belang Bakkeveen. Wat laat de vereniging achter? Fred hoeft daar niet lang over na te denken: “Spoelstra’s Draai, een bruggetje over de vaart uit 1930 dat wij als vereniging in oude staat hebben teruggebracht. Het herinnert aan de oorspronkelijke transportfunctie van de vaart.” In 2019 is het bruggetje officieel geopend door voetbaltrainer Foppe de Haan wiens pake en beppe aan de vaart woonden. “Als het vriest, wordt het bruggetje opengedraaid voor schaatsers.” 

De opheffing van de vereniging betekent echter niet het einde van de activiteiten. De maandelijkse fotosessies krijgen zeker vervolg. “Met ongeveer twintig Bakkeveensters analyseren we dan zo’n vijftien oude foto’s uit het dorp en proberen te achterhalen wie er op de foto staan en waar de foto precies genomen is. Ook proberen we uit te vinden in welk jaar de foto is genomen. Staan er bijvoorbeeld elektriciteitspalen of telefoonpalen? Dat levert allerlei vermakelijke discussies op”, vertelt Fred met een brede glimlach. 

Allardsoog

Wat de sociale geschiedenis van Bakkeveen betreft, heeft de Volkshogeschool Allardsoog volgens Fred een voorname rol gespeeld. De school werd opgericht in 1932 en richtte zich met name op ‘gemeenschapsopvoeding’, met een ruim aanbod van allerlei sociale cursussen voor brede lagen van de bevolking. Met de oprichting van de Volks- hogeschool kwamen er ook allerlei mensen naar Bakkeveen met een heel andere achtergrond dan de lokale bevolking. Fred was er zelf ook jarenlang cursusleider. “Bakkeveen heeft leren omgaan met buitenstaanders. Met mensen met verschillende meningen. Het is hier een oase van tolerantie.” 

Er wordt tegenwoordig opvallend veel aandacht besteed aan geschiedenis in de vorm van films, documentaires en boeken. Fred weet waarom: “We leven in een onzekere tijd, waardoor er angst is voor de toekomst en we meer belangstelling hebben voor het verleden.” Daarom blijft de vereniging actief en worden er meer lezingen gegeven bijvoorbeeld over de geschiedenis van De Slotplaats in Bakkeveen. Ook blijft het tijdschrift Ald Bakkefean bestaan. Het mooie van geschiedenis is dat het nooit ophoudt. Er komt geen einde aan en het wordt zelfs elke dag meer. De geschiedenis heeft de toekomst. Zeker in Bakkeveen.