Onthulling Jan Lomanleane
Onthulling Jan Lomanleane Foto: Martine Mees

Onthulling ´Jan Lomanleane´

Nieuws

BEETSTERZWAAG De ´Jan Lomanleane´ in Beetsterzwaag is een feit. Donderdag onthulde wethouder Libbe de Vries het straatnaambordje in het Lycklamahûs: ´Jan Loman, beeldend kunstenaar en dichter, 1918-2006´. 

Loman, geboren in Bolsward, groeide op in Gorredijk. Op aandrang van zijn vader studeerde hij Geodesie in Delft, hoewel hij zelf liever de opleiding tot beeldend kunstenaar had gevolgd. Na zijn werk bij het kadaster, streek hij in 1963 neer in Beetsterzwaag. Hier woonde en werkte hij als kunstenaar. 

Loman had een sterke band met het Waddengebied in het algemeen en Schiermonnikoog in het bijzonder. Die liefde is terug te zien in een van de bekendste werken van Loman: het logo van de Waddenvereniging uit 1965. 

In Beetsterzwaag zijn diverse kunstwerken van Loman te vinden, zoals de sculptuur bij het kantongerecht en de doorgesneden zwerfkei achter het Gemeentehuis. De oplettende wandelaar ontdekt op verschillende plaatsen een haiku van zijn hand op stoepen, plantsoenen of gevels. Loman hield van deze Japanse dichtvorm waarmee men in drie regels een ogenblikervaring uitdrukt. Hij liet ze behalve in Beetsterzwaag ook op andere plaatsen in Nederland en in Noorwegen achter. 

De Jan Lomanleane bevindt zich naast de tennisbanen van Tennisclub Lauswolt, schuin tegenover It Merkelân.