Afbeelding

Snellere procedures kleine windmolens

Nieuws

BEETSTERZWAAG Boeren die een kleine windmolen op hun erf willen plaatsen kunnen in Opsterlands hiervoor straks een vergunning aanvragen via een korte procedure. Daarmee komt het college van B en W tegemoet aan een wens van de gemeenteraad.

De zogenaamde Groninger molens met een maximale ashoogte van vijftien meter houden de gemoederen al langer bezig. Omdat deze niet binnen het bestemmingsplan passen, is er nu een uitgebreide kostbare vergunningsprocedure nodig. Een proces dat circa zes maanden vergt.

In juli nam de raad een motie aan om deze procedure te versnellen door een kortere en goedkopere ‘reguliere’ procedure. In het raadsvoorstel dat het college van B en W heeft nu heeft uitgewerkt zijn er twee opties.

Een aanvrager kan kiezen voor snellere procedure, maar daarmee krijgt hij een omgevingsvergunning voor maximaal tien jaar om van het bestemmingsplan af te wijken. Het betekent voor de aanvrager een tijdswinst van 18-20 weken en een besparing van 3.3450 euro aan leges. Maar daarmee heeft de aanvrager niet de zekerheid dat de molen ook na tien jaar mag blijven bestaan.

Daarom houdt Opsterland ook de optie open om toch de lange procedure naar een definitieve vergunning te volgen. Het college van B en W ziet wel mogelijkheden om deze langere procedure ook nog in te korten door de normaal vereiste verklaring van geen bedenkingen door de raad uit de procedure te halen. Dat bespaart in de procedure 12-14 weken en een besparing van 1.018 euro aan leges. De raad verliest daarmee wel de mogelijkheid om in te grijpen bij de plaatsing van deze windmolens, waarschuwt het college.

Vragen over welstand

De CDA-fractie verbaast zich ondertussen over een negatief welstandsadvies dat Hûs en Hiem heeft gegeven op een aanvraag bouw voor een dergelijke molen in Siegerswoude. Volgens raadslid Kees Jan Dijk ging dit ook om een molen met een ashoogte van 15 meter, maar met wieken van acht meter lang. En dat zijn langere wieken dan de zes meter bij molens van het Groninger Model. “It vernuvert ús dat welstân wat seit oer de ferhâlding masthichte en de lengte fan de wjukken. Dat giet fierder dan de fraach of it lânskiplik ynpasbaar is.” Dijk wil van het college weten welke harde criteria de gemeente Opsterland wil gebruiken voor de toetsing van de aanvragen.