Afbeelding
Sietse de Boer

Duurzaamheidsfonds helpt dorpshuizen sportverenigingen en zwembaden

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland helpt dorpshuizen, sportverenigingen en zwembaden om energiezuinig en duurzaam te worden. Het hiervoor eerder dit jaar aangekondigde Duurzaamheidsfonds staat vanaf 1 december open.

De Opsterlandse gemeenteraad heeft 750.000 euro van de overgebleven coronagelden vrijgemaakt voor energiebesparende maatregelen in dorpshuizen, zwembaden en sportaccommodaties.

Stichtingen, verenigingen en coöperaties in Opsterland kunnen subsidie aanvragen voor duurzaamheidsinvesteringen, zoals isolatie van gebouwen, een warmtepomp, HRglas of LED-verlichting rond sportvelden.

Opsterland subsidieert maximaal veertig procent van de kosten voor een verduurzamingsmaatregel.

De dorpshuizen, sportverenigingen en zwembaden moeten ook zelf meebetalen of cofinanciering vinden. De subsidieregeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022. Projecten die eerder dit dus al zijn begonnen, kunnen ook aanspraak maken op een bijdrage.

“No’t gas en stroom sa djoer binne, is der gjin tiid te ferliezen. It jild kin flot oanfrege en brûkt wurde”, aldus wethouder Durk Durksz.

Als de volledige regeling wordt benut, leidt dit in Opsterland in totaal tot een investering van minimaal 1,87 miljoen euro aan in duurzaamheidsmaatregelen.

Begin juli nam de gemeenteraad unaniem een motie aan waarin het college van B en W werd opgeroepen de bijdrage in de projecten te verhogen van twintig naar veertig procent van de gemaakte kosten.