Jelte, Annehil en Siebe de Vries.
Jelte, Annehil en Siebe de Vries. Foto: Sietse de Boer

‘Men wol net tsjin in kompjûter prate’

In een tijd waarin grote organisaties kantoren afstoten en steeds moeilijker bereikbaar worden, blijft Siebe de Vries, van het gelijknamige Assurantiekantoor en de RegioBank in Heerenveen, vertrouwen op oude waarden. “Je moatte bining hâlde, der leauwe wy hillich yn.”

Heerenveen Klanten verdienen tijd, persoonlijke aandacht en moeten altijd binnen kunnen lopen voor een vraag of advies, vindt De Vries. Soms twijfelt hij ook wel. Hij ziet het om zich heen gebeuren. Banken, verzekeraars en hypotheekverstrekkers kiezen bewust voor afstand met de klant. “Hja ha it leafst dat minksen harren saken online ôfhannelje. Dan tink je wolris, moatte wy die kant ek net op?”

Het antwoord op die vraag luidt steevast: nee. Siebe de Vries, in 1979 op een zolderkamertje aan De Dracht in Heerenveen begonnen als verzekeringsadviseur, heeft altijd geloofd in de kracht van persoonlijk contact. Zaken doen is vooral ook een kwestie van gunnen. “Witst dat je yn de earste tsien sekonden fan in kennismaking faak al witte wat je oan inoar ha?”

Tijd nemen

De relatie met de klant, particulier of ondernemer, vormt de fundering van het bedrijf, is de stellige overtuiging van De Vries. Het kantoor is er om mensen te helpen bij zaken die niet alledaags zijn. Daarvoor neem je tijd. Wie vragen heeft kan altijd binnenlopen of bellen. En dat wordt gewaardeerd. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat de RegioBank dit jaar voor de vijfde keer is uitgeroepen tot de klantvriendelijkste bank van Nederland, maar ook uit de reacties van klanten. Dat weet ook zoon Jelte die sinds acht jaar meewerkt. “Minsken wolle as se harren bank belje net tsjin in kompjûter prate.”

Dat gebeurt bij Siebe de Vries dus niet, verzekert dochter Annehil Popma-de Vries, die net als haar broer voor het bedrijf van haar vader is gaan werken. “De meiwurker dy’t je by ús oan ‘e telefoan krije is faak op ‘e hichte fan de saken. It ferrin ûnder ús persoaniel is lyts, dat jout foar klanten ek in feilich en fertroud gefoel.”

Langdurige relatie

Het aantal klanten groeit nog steeds en dat zonder actieve acquisitie. De toename is te danken aan de goede reputatie die het bedrijf heeft opgebouwd. “Us doel is in langdurige relaasje. Soks moat groeie. Soms gean minsken wer fuort en komme nei ien as twa jier werom, om’t ús oanpak mear oansprekt. Dan dogge wy it dochs wol goed, tinke wy”, vertelt Annehil.

Siebe en dochter Annehil wonen beiden in De Knipe. Ze voelen zich thuis in het dorp waar ze zowel privé als zakelijk actief zijn. Siebe de Vries is hoofdsponsor van de plaatselijke voetbalvereniging Read Swart en de jaarlijkse Survivalrun. Eigenlijk klopt geen enkele Knypster vereniging vergeefs aan. “Je moatte wat werom dwaan foar de mienskip wêr’t je yn libje”, aldus Siebe.

Het mes snijdt aan twee kanten, want de Knypsters zien en waarderen die inbreng. Siebe de Vries verwelkomt steeds meer klanten uit zijn woonplaats. Wie geïnteresseerd is in de persoonlijke aanpak van De Vries, kan altijd even binnenlopen aan de Amelandlaan 183 in Heerenveen. "Minsken tinke dat oerstappe nei in oare fersekering as bank in protte drokte is, mar dat falt ta en wy nimme graach de tiid om harren te helpen.”

siebedevries.nl