Jacqueline Kaastra (rechts) organiseert Kind- en Ouderdagen.
Jacqueline Kaastra (rechts) organiseert Kind- en Ouderdagen. Foto: Sietse de Boer

De Luisterrups: Ouder en kind leren samen genieten

Ondernemen

Beetsterzwaag De Luisterrups in Beetsterzwaag organiseert in oktober Kind- en Ouderdagen. Op zo’n dag leren ouder en kind meer over zichzelf en elkaar. Een ontspannen en waardevolle herfstvakantiebesteding.

Jacquelien Kaastra (41) werkt sinds een jaar in de oude pastorie in Oud Beets, net buiten Beetsterzwaag. De Luisterrups is een kinderpraktijk waar ouders terechtkunnen met allerlei vragen over de opvoeding van hun kind. Jacquelien studeerde orthopedagogiek en werkte zelf jarenlang met kinderen met AD(H)D en autisme. Nu werkt ze voor zichzelf. “Ik dacht: als ik het nu niet doe, dan komt het er niet meer van.” 

Bij De Luisterrups kunnen ouders en kinderen terecht voor het leren van allerlei sociale vaardigheden. “Een kind wordt bijvoorbeeld geplaagd op school of het heeft geen vriendjes of vriendinnetjes.” Gevolg hiervan kan zijn dat een kind heel onzeker, bang en angstig is of kan worden. Jacquelien geeft een heel concreet voorbeeld: “Een jongen was doodsbang voor honden en stak meteen de straat over als hij een hond zag aankomen.” Samen met de ouders besprak Jacquelien de situatie en probeerde te achterhalen wat er precies aan de hand was en welke gevoelens het opriep. “Op het eind liet hij mijn hond uit. Een boxer, da’s geen klein hondje.”

Een ander voorbeeld uit de praktijk van De Luisterrups is een kind dat weigerde zich aan te kleden voor school. Het kwam altijd te laat op school en dat gaf problemen, zowel thuis als op school. Jacquelien pakt een paar vellen papier met daarop enkele plaatjes. “Kijk, samen met de ouders heb ik een structuur voor het kind gemaakt. De activiteiten bij het opstaan, voor het naar school gaan. Van elke activiteit is een plaatje.” 

Opstaan, wassen, aankleden tot jas aantrekken. Het is een stappenplan voor het kind en het werkt, omdat het een positieve benadering is, waarbij het kind de regie krijgt en houdt. Een ander probleem dat speelt bij kinderen is het maken van vrienden. Vroeger ging dat gemakkelijker omdat kinderen veel samen speelden op het schoolplein of op een speelveldje. Tegenwoordig hebben kinderen naast ‘echte’ vriendjes veel online vriendjes. Daarbij zijn hele andere vaardigheden belangrijk. “De definitie van een vriendje of vriendinnetje is aan het veranderen. Met echte speelvriendjes leert een kind heel anders.” 

Toch is Jacquelien geen voorstander van het verbieden van computers of smartphones voor kinderen. “Het is voor elk kind anders. Het gaat erom wat je doet en in welke situatie.” De laatste jaren bestaat er ook veel stress in gezinnen vanwege corona, de oorlog in Oekraïne, de stikstofcrisis en ook oplopende schulden door de hoge energieprijzen. “Kinderen krijgen dat thuis mee, op school en via het Jeugdjournaal.” 

Het bespreken van stress in een gezin lucht deels op, stelt Jacquelien. Zolang er ook maar wordt aangegeven welke dingen goed gaan. Als je beter om kunt gaan met stress, dan wordt de kans op een depressie of burn-out minder. Tijdens de Kind- en Ouderdagen (7 tot en met 11 jaar) op 19, 20 of 21 oktober leren ouder en kind elkaar beter kennen. “Kind en ouder gaan bijvoorbeeld samen leren ontspannen. Ook gaan ze schilderen en muziek maken. Samen een liedje kiezen en dan samen zingen en spelen. Het gaat om het bewust worden van de dingen die je automatisch doet. Zo leren ouder en kind samen te genieten.

luisterrups.nl.

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen die Sa! publiceert in het kader van De Week van de Opvoeding. Lees ook: