Geke Wassenaar en Varen Uithol van Kinderpraktijk Flex.
Geke Wassenaar en Varen Uithol van Kinderpraktijk Flex. Foto: Sietse de Boer

‘Moeilijke kinderen bestaan niet’

Ondernemen

JUBBEGA Volgens Geke Wassenaar en Varen Uithol van Kinderpraktijk Flex moeten kinderen vaak zo veel. Van hun ouders, van de maatschappij, ook van zichzelf. “Waarom? Geef kinderen vertrouwen om eigen keuzes te maken. En durf los te laten.”

Dat kinderen opvallend gedrag vertonen, is de beste keuze die ze kunnen maken, stelt Varen Uithol. “Het is voor hen een manier om ergens mee om te gaan.” In de ogen van Varen en Geke zijn er geen moeilijke kinderen. “Een kind keur je nooit, maar dan ook nooit af. Ze kunnen wel moeilijk gedrag vertonen, dat mag je wel afkeuren.” De oorzaak van moeilijk gedrag ligt volgens Geke niet alleen bij de kinderen zelf. “Volwassenen bewegen niet altijd voldoende mee met de beleefwereld van het kind.” 

Ze wijst erop dat goede eigenschappen op een ander moment ook valkuilen kunnen zijn. Een kind dat als te druk, te wild, te storend, te brutaal wordt ervaren is vaak een kind dat energiek, enthousiast, extrovert is en gewoonweg veel te vertellen heeft. “Dat klinkt een stuk positiever en is een beter uitgangspunt om te werken aan ‘wenselijker’ gedrag.”

Naast het kind

Kinderpraktijk Flex krijgt kinderen over de vloer met een scala aan ‘probleemgedrag’. Ze hebben bijvoorbeeld faalangst, zijn vaak boos, voelen zich onzeker, kunnen moeilijk omgaan met een echtscheiding of hebben slaap- of eetproblemen. Geke: “Het komt allemaal voorbij. Wij houden niet van dikke dossiers. Het verleden is het verleden. We gaan naast het kind staan en bekijken de situatie vanuit het nu en vanuit de beleving van het kind. 

En we houden het graag positief. Kijken niet naar wat er fout gaat, maar waarderen juist wat er goed gaat. Ieder kind verdient het om gezien te worden” Geke en Varen zitten met kinderen aan tafel, maar nog liever gaan ze met kinderen in beweging. “Veel kinderen praten dan een stuk makkelijker, de drempel is lager.” Bewegen is ook geen probleem in de grote ruimte die ze tot hun beschikking hebben in mfg De Kompenije. 

Spiegel

Bij Flex vinden ze het regelmatig zinvol om ouders een spiegel voor te houden. “Je bent pas rijk als je tevreden bent. Dat vergeten we weleens”, vertelt Geke. Varen vult aan: “Het is in het leven niet altijd super. Kinderen moeten ook leren met teleurstellingen om te gaan. Uiteindelijk komen de meeste kinderen op een plek waar ze thuishoren.” Kreten als ‘er komt niet uit wat erin zit’ of ‘dit is onder hun niveau’ horen Geke en Varen niet graag. “Dit is dan misschien juist een kans en basisbehoefte van het kind. Veel volwassen hebben in de prestatiemaatschappij daar geen begrip voor. Gek en vooral jammer. Het vraagt juist om flexibiliteit.” 

De Kompenijster nuchterheid vertaalt zich in op het oog eenvoudige vragen. “Waarom mag een kind maar een korte tijd kwaad zijn en moet dan de knop om? Lachen mag altijd, daar is geen klokje aan verbonden.” Sommige ouders kunnen zich bewuster als opvoeder opstellen en nog beter kijken en luisteren naar het kind, vinden ze bij Flex. “Zet niet zelf de route uit en vergelijk wat minder. Niet met anderen, maar ook niet met hoe jij het vroeger deed of hoe het eigenlijk hoort. De kinderen van nu groeien op in een snel veranderende maatschappij en ze zoeken allemaal waardering. En vaak is het opvallende gedrag iets tijdelijks. Iedere ouder twijfelt weleens of maakt zich zorgen. Wij denken dan graag even mee om net dat duwtje in de goede richting te geven.” 

kinderpraktijkflex.nl

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen die Sa! publiceert in het kader van De Week van de Opvoeding. Lees ook: