Julia Voskuilen-Rhemrev geeft les in cognitieve fitness.
Julia Voskuilen-Rhemrev geeft les in cognitieve fitness. Foto: Sietse de Boer

Cognitieve fitness: werken aan een fit brein

Ondernemen

GORREDIJK Het fit houden van de hersenen gaat verder dan alleen een geheugentraining. De combinatie van trainen van lichaam en geest geeft betere resultaten, zo weet Julia Voskuilen-Rhemrev. Zij geeft bij Unifit cognitieve fitness. “Door te bewegen krijgen de hersenen veel meer zuurstof.” 

Iedereen weet volgens Julia dat regelmatig poetsen een gebit in goede conditie houdt. Maar het fit houden van hersenen is een stuk complexer. Je hebt geheugentesten, concentratieoefeningen, puzzels voor ruimtelijk inzicht, logische raadsels. Julia: “Dat kun je allemaal vanuit de stoel doen. Natuurlijk helpt het. Maar het effect is veel groter wanneer je het combineert met bewegen. En dat is wat we in de cognitieve fitness doen.” 

Het succes van deze combinatie is goed te verklaren, vertelt geriatrisch fysiotherapeut Hieke van der Veen van De Loefbiter. “Door te bewegen krijgt het hele lichaam meer zuurstof. Bijna een vijfde van die zuurstof gaat naar de hersenen. Door de hersenen te trainen tijdens het bewegen, ontstaan er in je brein zoveel meer prikkels en mogelijkheden. Je triggert de hersenen met dubbele taken.” Julia vult aan dat hersenen heel flexibel zijn. “Hersenen kunnen je hele leven natuurlijk herstellen. Door het herhalen van de oefeningen verbeter je de hersenfuncties.” Hieke: “Als de ene cel niet werkt, is het brein in staat om een omweg te vinden, mits je de hersenen daartoe traint.” 

Combinatie

En dat is goed nieuws voor mensen die te maken krijgen met een niet-aangeboren hersenaandoening (NAH) zoals een hersenbloeding, een herseninfarct, een coma of de ziekte van Parkinson of een lichte vorm van dementie. “Volgens het RIVM heeft ruim 25 procent van de Nederlanders een hersenaandoening, juist deze groep heeft behoefte aan cognitieve fitness.” Deelnemers aan cognitieve fitness krijgen puzzels en opdrachten om over na te denken, terwijl ze gelijktijdig motorische vaardigheden zoals spierkracht, conditie, coördinatie en het reactievermogen trainen. ”Een combinatie van cognitieve uitdagingen, lichte inspanningen en ontspanning. Ter geruststelling, we doen niets met grote fitnesstoestellen.” 

Ook preventief

Julia is door Body Brain Dynamics gecertificeerd voor het geven van cognitieve fitness. Ze heeft al veel ervaring met het lesgeven aan mensen met de ziekte van Parkinson. De aanpak wordt ondersteund door onder andere de Hersenstichting, het Trimbos-instituut en de bekende hersenprofessor Erik Scherder, die een van de grondleggers is. Cognitieve fitness is een trainingsmethode die is afgestemd op het positief beïnvloeden van het geheugen, het concentratievermogen, de coördinatie en de zintuiglijke vaardigheden; het is volgens Julia ook goed in te zetten als preventieve aanpak tegen dementie, bij psychische klachten en natuurlijk voor iedereen die zijn of haar hersenen gezond wil houden. Het helpt bijvoorbeeld bij het scherp houden van de coördinatie, het beter plannen en anticiperen. 

Unifit Begeleid Sporten en De Loefbiter verzorgen op dinsdag 11 oktober (10.00-11.00) een gratis workshop. Vanaf 25 oktober start een groepstraining (zes tot acht personen) van vijftien wekelijkse lessen van anderhalf uur, iedere dinsdag (10.00 tot 11.30 uur). Geïnteresseerden kunnen zich melden op 0513-463 395 of via info@sportcentrumunifit.nl.