Afbeelding

Geen zebrapad in Frieschepalen

Nieuws

FRIESCHEPALEN Het college van B en W vindt het niet nodig om een zebrapad aan te leggen in de Tolheksleane in Frieschepalen. Raadslid Date Boekema (Opsterlands Belang) had daarom gevraagd om de leerlingen van beide scholen veiliger over te kunnen laten steken. 

Volgens het college is uit recente metingen gebleken dat het aantal voertuigen, de verschillende categorieën voertuigen en de gereden snelheid passen bij het type inrichting van de weg. Daarom is er geen reden tot zorg over de verkeersveiligheid ter plekke. Bovendien stelt het college dat onderzoek eerder heeft laten zien dat een zebrapad op een 30km-weg vaak niet de veiligheid biedt die de gebruiker verwacht.

 Bij de Tolhekleane zou een zebrapad dan ook tot schijnveiligheid leiden, verwacht het college. Daarom is tijdens de aanleg gekozen voor een verlaagd plein waardoor de weggebruikers minder hard gaan rijden. Het plein is ingericht als shared space waardoor iedereen wordt gedwongen extra op te letten. Er zijn op het plein dan ook geen richtinggevende kenmerken zoals verkeersborden, stoepranden en markering. Dit leidt tot een hogere objectieve veiligheid.