Burgemeester Lex Roolvink wordt door Luuk en Thijs Janssen rondgeleid op hun bedrijf.
Burgemeester Lex Roolvink wordt door Luuk en Thijs Janssen rondgeleid op hun bedrijf. Foto: Sietse de Boer

Burgemeester herontdekt Opsterland

Nieuws

SIEGERSWOUDE Nieuw is Opsterland niet voor Lex Roolvink. Twintig jaar geleden maakte hij al kennis met de gemeente in de rol van gemeentesecretaris. Sinds kort is hij terug als waarnemend burgemeester. “De cirkel is rond.”

Hij weet goed waar de zestien Opsterlandse dorpen liggen. “Het college van B en W ging ieder jaar in ieder dorp op bezoek. Daar was de gemeentesecretaris ook bij. En dan kom je op veel plekken, al zou je altijd op meer plekken willen kijken.”

Roolvink was van 2002 tot 2006 werkzaam in Opsterland. Vorige week namen de wethouders hem mee door de gemeente, om het Opsterland van 2022 te laten zien. Op dinsdagmiddag leidde de tour van Bakkeveen naar Siegerswoude, Ureterp en Gorredijk. In Siegerswoude liet de burgemeester zich bijpraten op het melkveebedrijf van de familie Janssen. In de grote, in 2016 gebouwde stal vertellen de broers Thijs en Luuk over hun bedrijf met 450 stuks melkvee. De familie streek in 1995 vanuit de Betuwe neer in Siegerswoude. De stal is niet vol, er kunnen 500 koeien in. “We hopen dat aantal ook ooit nog te bereiken”, vertelt Luuk. “Maar de tijden zijn onzeker.”

Het gesprek gaat over de melkveehouderij in het algemeen, maar zeker ook over de actuele situatie in het stikstofdebat. Het bedrijf van de familie Janssen ligt net buiten de kilometerzone rond Natura 2000-gebied de Bakkeveense Duinen. Achter op het bedrijf draait sinds vorig jaar een mestvergistingsinstallatie, waardoor het bedrijf volgens de broers de stikstofuitstoot met zeventig procent heeft verlaagd. Het uit mest gewonnen biogas wordt via een verbrandingsmotor omgezet in elektriciteit, goed voor het verbruik van circa 230 huishoudens. Opwaarderen van het gas op het eigen bedrijf zodat het op het gasnet kan, is te duur. “Dat vergt een investering van een miljoen euro”, vertelt Thijs. “Dat is voor ons nog een stap te ver.” De warmte die vrijkomt bij de verbrandingsmotor willen de broers gaan gebruiken voor het opwarmen van water, maar ze zoeken ook nog naar andere toepassingen.


Roolvink is onder de indruk. “Het is mooi om te zien dat deze ondernemers via innovaties continu blijven nadenken over het verbeteren van de bedrijfsvoering.” De beide melkveehouders zien nog voldoende toekomst, mits het mogelijk blijft te innoveren. Ook zien ze veel perspectief voor biogas; ze volgen de ontwikkelingen op de voet.

In Bakkeveen keken burgemeester en wethouders bij project De Brink, een voorbeeld van een project vanuit de mienskip dat mogelijk wordt gemaakt dankzij geld uit de Regio Deal. In Ureterp stond een bezoek aan het grote drijvende zonnepark op de Lippe Gabriëlsplas op het programma. Om daarna door te rijden naar Gorredijk waar burgemeester Roolvink ter plekke werd bijgepraat over de huidige stand van zaken in De Skâns en Sportcentrum Kortezwaag.

Lex Roolvink is in Opsterland benoemd tot waarnemend burgemeester na het vertrek van burgemeester Ellen van Selm naar de gemeente Purmerend. Roolvink blijft in Opsterland tot de komst van een nieuwe door de Kroon benoemde burgemeester. De procedure hiervoor moet nog beginnen. Eerste stap is het vaststellen van een profielschets door de gemeenteraad in aanwezigheid van de commissaris van de Koning. Daarna gaat de sollicitatieprocedure lopen, die naar verwachting in de zomer van 2023 een nieuwe burgemeester oplevert.