NIJ BEETS, 3-10-2022, Bezoek mininister Christianne van der Wal en Sietse Zwaagstra
NIJ BEETS, 3-10-2022, Bezoek mininister Christianne van der Wal en Sietse Zwaagstra Sietse de Boer

Minister van der Wal: ‘We hadden eerder moeten beginnen’

Nieuws

NIJ BEETS Ze is minister van Natuur en Stikstof en op haar wekelijke maandagse werkbezoeken deed Christianne van der Wal Nij Beets aan. Haar boodschap voor de boeren: “Er komen oplossingen, maar ik wil geen valse hoop wekken. We moeten het per gebied bekijken, maar hadden eerder moeten beginnen.”

Dennis Benedictus kreeg de lachers op zijn hand toen hij een kaartje van Natura 2000-gebied Van Oordt’s Mersken tevoorschijn haalde. “Ik weet dat u niet de beste ervaringen heeft met kaartjes.” Na een goed gesprek aan tafel stak de minister de weg over voor een wandeling door de Dulf, onderdeel van Van Oordt’s Mersken. “Hier komen alle problemen die er spelen samen”, vertelde Benedictus. “Het Koningsdiep is een van de mooiste beekdalen van Fryslân. Daar moeten we trots op zijn.”

Combinatie

De minister hield de boeren voor dat hun toekomst in een combinatie van landbouw en natuur ligt. “Maar daar moet wel een verdienmodel aan vastzitten. Voor natuurbeheer krijgen boeren nu slechts een onkostenvergoeding.” Melkveehouder Sytze Zwaagstra hield de minister voor dat boeren best stikstofemissie kunnen reduceren, maar dat ze ook erkenning willen voor wat er al gedaan is. Zelf doet Zwaagstra volop aan weidevogelbeheer. Onder andere als gevolg van de aanleg van plasdrasgebieden en afschotmogelijkheden voor vossen en steenmarters ziet hij het aantal vogels in zijn land fors toenemen. “Het onderwerp heeft mij nu wel te pakken.”

Van der Wal beaamde dat het niet klopt, wat zo vaak gezegd wordt, dat alle boeren moeten verdwijnen. “We hebben boeren nodig, maar ook in Fryslân moeten we wel de doelen voor 2030 halen. Dat is belangrijk omdat de helft van de natuurgebieden in 2025 de ondergrens heeft bereikt om er nog iets aan te kunnen doen. We hebben te lang gewacht.”


Minister Christianne van der Wal en burgemeester Lex Roolvink - Sietse de Boer

Duidelijkheid

Om doelen te halen moet er wel duidelijkheid zijn, wierp wethouder Durk Durksz van de gemeente Opsterland tegen. “En die duidelijkheid is er tot op heden niet geweest.” Hielke de Vries vulde aan dat wanneer de cijfers duidelijk zijn, de boeren er ook voor staan. De Vries interviewde samen met Tine Bijstra 39 boeren rond Van Oordt’s Mersken. Ze vertelden de minister dat er in het gebied geen ontkenning is, maar bij boeren en overheid wel kennis over het gebied. Ook Gedeputeerde Douwe Hoogland van de provinsje Fryslân gaf de minister mee dat boeren in deze regio positief zijn ingesteld. “Ik zie hier geen ontkenning.” Die boodschap landde bij de minister. “Ik haal bij ieder werkbezoek wel iets op, maar dit rapport neem ik zeker mee naar Den Haag.”

Zwaagstra kreeg van de minister nog de toezegging dat ze voor alles wil voorkomen dat er een handel in stikstofrechten komt. Dat freeriders die geen actie ondernemen straks profiteren van de stikstofruimte die vrijkomt doordat anderen de emissie wel verminderen.

Van der Wal toonde zich positief over de aanstelling van Piet Adema tot nieuwe minister van Landbouw, die net voorafgaand aan het bezoek bekend was gemaakt. Ze kennen elkaar uit de tijd dat Van der Wal partijvoorzitter van de VVD was en Adema dezelfde functie had bij de ChristenUnie. “Het is een degelijke bestuurder”.