Afbeelding

Bij & Markt

Tijnje Zaterdag 9 en zondag 10 juli (11.00-17.00 uur) worden de open imkerijdagen Bij & Markt gehouden bij imkerij Bij Carlijn (Riperwei 54). Enthousiaste imkers uit de omgeving vertellen alles over bijen en verkopen hun honing. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten zoals springkussen en een kijkje bij de bijen. Er worden workshops en lezingen gegeven waaronder van bodemexpert Marc Siepman over ‘Alle kleine beestjes helpen’ (13.30 uur), en een tuinplan maken met tuinontwerper Nienke Plantinga. Daarnaast is meer te leren over bijen, wildplukken, hand- of lippenbalsem maken, wol vilten en insectenhotel maken. Aanmelden voor de workshops kan via bit.ly/bijenmarkt. Op de markt onder andere biologische hamburgers, honingsoorten, biologisch ijs, koperen tuingereedschap, kazen, natuurlijke zeep. Entree: 1 euro; tot 12 jaar gratis. Er is geen pin.

Open tuinen

Gorredijk In het weekend van 9 en 10 juli (10.00 tot 17.00 uur) zijn meerdere bij Groei & Bloei aangesloten tuinen weer vrij toegankelijk voor publiek. In de Sa!-regio gaat het om de Meändertún aan de Riperwei 56 in Tijnje, De Vissertún aan de Veneburen 12 in Makkinga, de tuin van Anne van Streun aan de Leidyk 24 in Ureterp. En in de tuin van Annie en Jaring van der Zee aan de Van Akenwei 26 in Siegerswoude is 1.500 vierkante meter tuinplezier te vinden met veel verrassende hoekjes en planten. Naast de schaduwborders is de centraal in de tuin gelegen vijver de blikvanger. Daarnaast in de borders veel vaste planten, diverse soorten hortensia’s en rozen in combinatie met siergrassen en dahlia’s. Clematissen zorgen in verschillende struiken en bomen voor extra kleur. drachten.groei.nl

Door het groen gaan is rustgevend

Beetsterzwaag Onder leiding van gids Lies Scholten is op zondag 10 juli (14.00 uur) weer een parkenrondleiding. Scholten heeft veel kennis van planten, bomen, bloemen en de geschiedenis van de parken. De tuinen strekken zich uit zowel aan de achterkant als aan de voorkant van het Lycklamahûs; de Tropische Kas is hier onderdeel van. Het park staat vol met speciale bomen waaronder de mammoetboom, bonte esdoorn, moerbei en oude fruitrassen. Het park is eveneens gevuld met historische herinneringen, zoals het graf van de hondjes van de jonkvrouw. De start is bij de Tropische Kas. Deelname: 6 euro (incl. consumptie).

Zomeravond Festival

Lippenhuizen Brassband De Spijkerpakkenband en cultuurvrienden organiseren op vrijdag 8 juli (19.30-23.00 uur) op het plein bij It Spikerplak een avond vol muziek, zang en show, met een drankje en hapje. Het programma omvat klassiek tot pop, chanson tot aria en acrobatiek tot polka. Verzorgd door de cultuurmakers die in It Spikerplak repeteren: koor Melomania, de Polka Bandits en Van der Lei Producties. Maar daarnaast ook ‘buurman’ troubadour Adri de Boer en sopraan Melissa van Voorts, de zangeres waar de Spikers het afgelopen seizoen vaak mee optraden. Vanzelfsprekend is ook De Spijkerpakkenband zelf van de partij. De toegang is gratis.

Tsjerkepaad en meer

Beetsterzwaag De St. Martenskerk (Van Lyndenlaan 5) doet vanaf zaterdag 9 juli (13.30-17.00 uur) weer mee met Tsjerkepaad. Bezoekers zijn welkom voor een praatje, informatie of om een kaarsje aan te steken. In aansluiting op de (buiten-)expositie elders in het dorp over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting is in de kerk de documentaire ‘Berne yn in kâld lân’ van Omrop Fryslân te bekijken. Er is een folder verkrijgbaar over onder andere het graf van Jan Bieruma Oosting en de graven van Jeannes voorouders uit de familie Van Harinxma thoe Slooten. Wie de verhalen op het kerkhof liever uit de mond van een gids van de Stichting Historisch Beetsterzwaag hoort, kan op 16 juli en 3 september (14.00 uur) aansluiten voor een gratis rondleiding. Tot en met 10 september is de kerk elke zaterdag (13.30-17.00 uur) open.

Magical drawings - de kracht van een potlood

Heerenveen Vrijdag 8 juli (11.00-17.00 uur) opent bij galerie Autrevue de expositie Magical drawings. De grote tekeningen van Martijn Versteeg zijn hyperrealistisch en met veel contrasten. Versteeg is bekend van ‘Sterren op het Doek'; Floortje Dessing koos zijn portret. Brita Seifert ontwerpt eerst digitaal om daarna te tekenen. Haar werk neigt naar het fantastische, erotische en magisch-realistische. Gabriëlle Westra portretteert realistisch, gedetailleerd en krachtig mensen uit haar dagelijkse omgeving bij wie ze op zoek gaat naar hun geheime kracht. De expositie duurt tot en met 21 augustus, geopend op vrijdag (11.00-17.00 uur) en zaterdag (12.00-17.00 uur). Entree: 5 euro (incl. consumptie). autrevue.nl