Afbeelding

Dit jaar eenmalig fors hogere dorpsbudgetten

Nieuws

BEETSTERZWAAG De dorpsbudgetten voor de Opsterlandse dorpen worden dit jaar eenmalig met veertig procent verhoogd. De hiervoor benodigde 14.000 euro komt uit de overgebleven coronagelden die Opsterland vanuit het Rijk heeft ontvangen. Ieder dorp krijgt al jaren een vrij te besteden dorpsbudget, waarvan de hoogte afhankelijk is van het aantal inwoners. 

De raad kiest voor de verhoging omdat de verenigingen voor Plaatselijk Belang, die de budgetten beheren, door corona wellicht niet alle activiteiten hebben kunnen organiseren die gepland waren. 

Duurzaamheidsfonds

De bijna één miljoen euro die vanuit de coronagelden is overgebleven vloeien in een duurzaamheidsfonds. Dorpshuizen, zwembaden en sportverenigingen kunnen een beroep doen op dit fonds om duurzaamheidsmaatregelen te financieren. Via een motie verhoogde de raad deze bijdrage maandag van twintig naar veertig procent van de gemaakte kosten om de organisaties na de ingewikkelde coronajaren een extra steun in de rug te geven. 

De hoogte van het fonds is wel het uiteindelijke subsidieplafond. Deze subsidieregeling gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2022. Verenigingen en dorpshuizen die al bezig zijn met verduurzaming kunnen hier ook gebruik van maken.  

De motie voor uitbreiding van de bijdragen kwam van ChristenUnie, FNP, PvdA en D66, maar werd met steun van de gehele raad aangenomen.