Afbeelding

Ruik, proef en beleef de boerderij

Tijnje Ook dit jaar organiseert Kaasboerderij De Gelder gedurende de zomervakantie vanaf 19 juli op dinsdag, donderdag en vrijdag leerzame boerderijbelevingen. Om van alles te leren over verse zuivel, kaas en koeien. De Gelder vindt het belangrijk om te laten zien waar het voedsel vandaan komt, van gras tot kaas. Tijdens een rondleiding is er aandacht voor de verzorging en het melken van de koeien en is er een kijkje in de zuivelruimte, de kaasmakerij en het pakhuis. “De geur van het pakhuis, dat zorgt voor echte beleving”, aldus Jenny Vogel, eigenaresse van de kaasboerderij. Natuurlijk wordt er tijdens de rondleiding ook geproefd. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten zoals het schetsen van een kalf en het melken van een kunstkoe. Deelnemers aan de boerderijbeleving kunnen een picknickmand reserveren waarbij ze op een eigen gekozen plekje op het erf kunnen genieten van lekkere streekproducten. Tussendoor is er tijd voor een kijkje bij de dierenweide met kippen, kalkoenen, geiten en ezels.
kaasboerderijdegelder.nl

NOAHspeelt ‘Hotel Draadloos’

Beetsterzwaag Theatercollectief NOAHspeelt speelt op vrijdag 1, zaterdag 2 (20.00 uur) en zondag 3 juli (15.00 uur) de bijzondere theatervoorstelling ‘Hotel Draadloos’ in De Buorskip. Een voorstelling over acht onbekenden die elkaar ontmoeten in een hotellobby. Ze zien elkaar daar iedere dag en ze vragen zich af waarom ze daar zijn. Tot de dag weer voorbij is en alles weer opnieuw begint. In hoeverre zijn zij zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken? In hoeverre hebben de keuzes die ze maken invloed op het verloop van hun verblijf in het hotel? Geven ze zich over aan wat voorbestemd is of kunnen ze een verschil maken? ‘Hotel Draadloos’ is een fysieke, beeldende en absurdistische voorstelling over vrije wil, keuzes en het lot. NOAHspeelt is een theatercollectief dat vanuit een persoonlijke benadering maatschappelijke thema’s bespreekbaar maakt. Onder het dak van Eijer Producties maakte NOAHspeelt in de afgelopen jaren drie locatievoorstellingen. De getalenteerde spelers komen allemaal uit Friesland en zijn ooit begonnen bij Eijer Producties. De voorstelling op vrijdag 1 juli is inmiddels uitverkocht. Entree: 13,50 euro. Kaarten via ticketkantoor.nl/shop/noah.

Kunstweekend Beetsterzwaag

Beetsterzwaag Op zaterdag 2 en zondag 3 juli (10.00-17.00 uur) wordt in en rondom de Hoofdstraat het Kunstweekend gehouden. Er zijn verschillende soorten kunst waaronder schilderijen, keramiek, dans, beelden, muziek, fotografie en houtbewerking.

Zomeravondverhalen bij Boerien en Boerel

Nij Beets In de weelderige tuin van Boerien en Boerel (De Ripen 11) wordt op zaterdag 2 juli (19.30 uur) het poëtische verhaal ‘Een Klinkende Stonde’ verteld door spreekkunstenaar Heleen de Weger. Het is een vertelling van de kooplieden uit een roman van Novalis uit de achttiende eeuw. Een poëtisch verhaal uit oude tijden, maar nog steeds actueel. Heleen de Weger vertaalde en bewerkte het verhaal, dat muzikaal wordt omlijst op de altviool door musicus Lilian Dijkema. Samen maken zij programma’s waarin de kracht van het kunstzinnig woord gecombineerd wordt met beeldrijke muzikaliteit. Aanmelden is niet nodig, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Sanne van Balen in It Damshûs

Nij Beets Het werk van schrijver en beeldend kunstenaar Sanne van Balen is van vrijdag 1 tot en met zondag 31 juli te zien bij It Damshûs. Het is het eindresultaat van haar bijdrage aan het Arcadia-project Stroomopwaarts. Van Balen was de maand mei te gast in Opsterland, waar ze als artist-in-residence werkte vanuit Museum Opsterlân aan haar reflectie op het verleden en de toekomst van het landschap in deze regio. Ze maakte alternatieve kaarten waarin verhalen uit het gebied zijn vertaald in textiel. Alle rode stukjes stof, aaneengeschakeld als lappendeken, vertellen het verhaal van diegene die ze schonk. De tentoonstelling is geopend tijdens reguliere openingstijden van It Damshûs. damshus.nl