Nynke Klijn Hesselink geeft in Luxwoude uitleg over het symfonieorkest.
Nynke Klijn Hesselink geeft in Luxwoude uitleg over het symfonieorkest. Foto: Sietse de Boer

Voorbereiden op Lauswoltconcert

Cultuur

LUXWOUDE “Wedden dat jullie allemaal weleens een symfonieorkest hebben gehoord? Dat had je vast niet gedacht”, zegt Nynke Klijn Hesselink tegen de leerlingen uit groep 7 en 8 van De Hoekstien. Maar echt, bijna alle filmmuziek wordt gespeeld door een symfonieorkest. “Dat hoor je straks ook bij Pirates of the Caribbean.”

Alle leerlingen uit groep 8 van de Opsterlandse basisscholen mogen komende donderdag (30 juni) naar het Junior Lauswolt Zomerconcert. Een heus galaconcert verzorgd door het Frysk Jeugd Orkest en met heus klassiek op het programma. Het Frysk Jeugd Orkest is een symfonieorkest; dan is het handig om vooraf te weten wat nou eigenlijk een symfonieorkest is. En natuurlijk, wat ze spelen. Muziekdocenten reizen daarom in de weken voorafgaand aan het concert voor uitleg langs de scholen.

Symfonie

“Bij Lauswolt staat er een heel groot podium, in een prachtig park. Net als bij een popconcert”, begint Nynke. En natuurlijk komen dan alle achtstegroepers in passende galakledij. “Brrr, jeukt”, merkt een jongen op. “Wie weet wat een symfonieorkest is?” Gisteren hebben ze het er met hun juf al over gehad. “Het is iets met Beethoven”, antwoordt iemand. “Zijn het niet allemaal versies van liedjes?”, vraagt een ander zich af. 

Dat kan, maar wie spelen er dan in zo’n symfonieorkest, verduidelijkt Nynke. Om beurten sommen ze op: strijkers, trompet. Blokfluit? Nee, die niet, maar wel trommels van het slagwerk. 

Nynke start een filmpje. De leerlingen maken kennis met de groepen in een symfonieorkest: de houtblazers, koperblazers, slagwerkers, soms een harp of piano en tenslotte de dirigent. Het filmpje sluit af met de vraag ‘welk instrument zou jij willen spelen?’ De negen leerlingen zijn goed bij de les en hebben daarop wel een antwoord: “Het lijkt me leuk om viool te spelen, maar ik denk dat ik het niet goed kan” en “Sowieso geen blaasinstrument, maar wel een trommel of viool”. 

De leerlingen krijgen duidelijke uitleg over de verschillende instrumenten: hoe groter hoe lager de toon. Maar ook over de paardenstaartharen van de strijkstok en dat de grote trommels pauken heten. Zit er ook een duimpiano bij, vraagt een grapjas. Nee, zegt Nynke, maar soms wel een gitaar.

Beethoven

Nu is het tijd voor de belangrijkste compositie die het Frysk Jeugd Orkest gaat spelen: de Prometheus Overture van Beethoven. “Prometheus was iemand uit de Griekse mythologie. Hij is een reus die van klei mensen maakt. Hij wilde de mensen vuur geven, maar dat wilde oppergod Zeus niet. Zeus bond Prometheus met ketens aan een berg. Als je dit verhaal in je hoofd hebt, ben ik benieuwd of je daarvan dingen herkent in de muziek. En welk instrument beeldt het vuur uit?” 

Nynke zet de muziek aan, sommige leerlingen doen de ogen dicht om beter te luisteren. Hebben ze het gehoord? “Ik kon de hele tijd horen tutututu, dat was het rennen en die hele harde bang was het vuur”, denkt iemand. “In het begin ging hij mensen maken van klei, de realisatie daarvan was die harde bam.” Het zijn prachtige interpretaties, vindt Nynke.

“Hebben jullie in de muziek ook gehoord hoe Zeus en Prometheus achter elkaar aan gaan? En Prometheus is een reus, zouden die tonen in het begin misschien zijn zware voetstappen zijn geweest?” Je moet er een beetje fantasie bij gebruiken, tipt ze. Ze beluisteren nog een paar muziekstukken, doen een quiz instrument herkennen en beoordelen muziek op vrolijk, avontuurlijk, verdrietig of dromerig karakter. 

Bij het concert in de tuin van Lauswolt staan naast klassiek ook filmmuziek, een zeemanslied en Jelle B op het programma. De Hoekstien is er klaar voor. Ze kunnen zich nu gaan buigen over hun galakleding.