Afbeelding

Minder jonge ooievaars in Beetsterzwaag

Nieuws

BEETSTERZWAAG Vrijwilligers van Ooievaarscentrum It Eibertshiem hebben in de omgeving van Beetsterzwaag deze week 42 jonge ooievaars geringd.

Het lukte niet om alle jonge ooievaars te bereiken. In totaal telden de vrijwilligers 58 jongen op 61 nesten, dat is minder dan één jong per nest. Volgens Haye Folkertsma van It Eibertshiem is dit het laagste aantal jonge ooievaars in de afgelopen vijf jaar.

In 2021 troffen de vrijwilligers in Beetsterzwaag en omgeving nog 71 jongen aan op 55 nesten. Volgens Folkertsma is het niet vreemd dat de aantallen jongen fluctueren. In 2017 waren er bijvoorbeeld 25 jongen, een jaar later waren het er 107.

Folkertsma stelt dat het lage aantal jongeren geen bedreiging vormt voor de ooievaarsstand. “De earebarren wurde aardich âld, dat de populaasje bliuwt wol yn stân.”

Ook op andere plaatsen is het aantal jonge ooievaars laag. Op veel markante plekken zijn zelfs helemaal geen jongen. Het gemiddelde aantal jongen per nest ligt in Nederland normaal op circa 1,8 jong per nest, maar Folkertsma verwacht dat dit aantal dit jaar niet wordt gehaald.

www.ooievaars.nl