Afbeelding

Snel en betrouwbaar internet is voor veel mensen belangrijk. Want oponthoud door een trage internetverbinding, daar zit niemand op te wachten. Daarom is internet via glasvezel een uitkomst. Het is niet alleen snel, maar ook betrouwbaar.

Traag internet, iedereen heeft het weleens meegemaakt. Filmpjes die blijven haken of het opstarten van een site of applicatie dat maar niet wil lukken. Het downloaden van een film dat eeuwig lijkt te duren of een videocall met collega’s die regelmatig hapert. Internet kan veel ergernis geven. Snel en betrouwbaar internet is nog belangrijker geworden nu veel meer mensen regelmatig thuiswerken.

Glasvezel is de geschikte oplossing, maar wat is dat eigenlijk? Glasvezel is een draad van glas, zo dun als een haar. Door de glasvezel raast een supersnel laserlicht dat informatie mee kan nemen. Glasvezel is niet alleen geschikt voor internetgebruik. Het is ook eenvoudig te combineren met televisiekijken. Televisie via glasvezel biedt beelden van de hoogste kwaliteit: scherp en helder.

De flinterdunne ‘glasvezel’ is omhuld door een dikke jas van coatings. De kabels liggen al in veel Nederlandse straten, 40 tot 60 centimeter diep in de grond. De glasvezeltechnologie bestaat al decennia en is door de jaren heen steeds sneller en beter geworden. Glasvezel kan inmiddels de snelheid van het licht bereiken. Dat betekent praktisch dat meerdere gezinsleden tegelijkertijd online actief kunnen zijn. Om te gamen, te streamen, te werken en 4K-televisie te kijken. En dat allemaal zonder dat het internet trager wordt.

Glasvezelabonnementen zijn er in verschillende vormen. De grootste verschillen zitten vooral in de internetsnelheden. Er is vaak keuze tussen 100, 200, 500 of zelfs 1000 Mbit/s. Ter vergelijking, op adressen die internetten via een ADSL-verbinding of via de kabel, is de maximale snelheid 200 Mbit/s.

Wat op een adres nodig is, hangt bijvoorbeeld af van de gezinssamenstelling en het internetgebruik. Iemand die alleen woont heeft vaak een ander internetgebruik dan een gezin met meerdere jonge kinderen. En het is niet nodig om een abonnement af te sluiten dat allerlei mogelijkheden biedt waar je toch geen gebruik van maakt. Belangrijk bij het internetgebruik is de hoeveelheid informatie die gedownload of geüpload moet worden. Bij glasvezel zijn in tegenstelling tot de kabel de upload- en downloadsnelheden gelijk.

Voor een huishouden met kinderen die vaak online actief zijn is een hogere snelheid een goede keuze. Zeker wanneer tieners draadloos voor school werken en chatten en andere gezinsleden bijvoorbeeld films willen streamen.

Nadelen van glasvezel zijn er ook. Glasvezel is vaak iets duurder dan de traditionele kabelverbindingen. Daar staat tegenover dat glasvezel ook meer mogelijkheden biedt. Een ander nadeel: glasvezel is nog niet overal beschikbaar. In de gemeente Opsterland en Heerenveen is glasvezel in grote delen van het buitengebied inmiddels beschikbaar. Binnen de bebouwde kom geldt dat nog niet overal, maar daar ligt in ieder geval wel een kabel. Maar glasvezel is ook in de dorpskernen aan een opmars bezig. Voor alle dorpen liggen er plannen klaar om glasvezel aan te leggen. Via een postcodecheck is de stand van zaken op ieder adres te volgen.
solcon.nl/glasvezel-opsterland