Het bedrijvencentrum aan de Wetterwille.
Het bedrijvencentrum aan de Wetterwille.

Het Bedrijvencentrum Gorredijk komt in handen van de Whi en Stibego. Dat betekent voor beide ondernemersverenigingen een forse extra inkomstenbron voor activiteiten in Gorredijk.

! Arend Waninge

Gorredijk Het gaat goed met het Bedrijvencentrum Gorredijk. Alle beschikbare units zijn bezet, er is zelfs een wachtlijst van potentiële huurders. Bovendien is het centrum helemaal schuldenvrij. De beherende stichting draagt het eigendom daarom over aan de ondernemersverenigingen Whi en Stibego. “Wy ha socht nei in goede takomst foar it gebou. En ús doelstelling past goed by dy fan de Whi en Stibego", vertelt voorzitter Wytze Kooi. 

Even een stukje historie. Eind jaren negentig ontstond het idee voor het Bedrijvencentrum. Doel was een broedplaats te creëren voor jonge, startende ondernemers. Een laagdrempelige plek zonder langlopende huurcontracten, borgsommen en bankgaranties. Met een lage huur en een korte opzegtermijn. Kooi: “Maklik deryn en maklik derút. Sa is it noch hieltyd.” Om het plan te kunnen realiseren waren subsidies nodig. Gedeputeerde Gerard van Klaveren van de provincie Fryslân zorgde in 1997 voor een stroomversnelling.

Hij had een Opsterlandse achtergrond en kende de situatie in Gorredijk. Er waren bovendien nieuwe Europese subsidiemogelijkheden en de provincie wilde ook bijdragen. “Mei as foarwaarde dat de gemeente Opsterlân ek meidie. Dy woe earst net, letter wol.” Het gemeentehuis stelde ook nog een voorwaarde: ook het bedrijfsleven moest meebetalen. Dat lukte met een flinke gift van de Rabobank. Zo was er 450.000 van de benodigde 1,4 miljoen gulden binnen. De rest werd met een gunstige lening gefinancierd. Begin 1999 was de Stichting Bedrijvencentrum Gorredijk een feit. Op 22 juni 2000 opende Van Klaveren het gebouw met vijf bedrijfsunits van 125 m2 en tien kantoorunits van 37,5 tot 57,5 m2.
Het vinden van de eerste huurders verliep moeizaam. Ondernemers die aanvankelijk belangstelling toonden, hadden na de lange voorbereidingstijd van het project inmiddels elders onderdak gevonden. De bestuursleden van de stichting moesten volgens Kooi flink aan de bak. Bij de eerste huurders zaten ComforTrend, later gekozen tot ‘starter van het jaar’, ’t Heechhout, Metaalbedrijf Henk Hoen, Horstman Catering, Herman de Vries, Data Scripta en Office Partner.

In de jaren die volgden was het een komen en gaan van huurders. Ook de geboorte van Sa! vond in dit pand plaats. Sommige huurders groeiden er uit hun jasje en verhuisden naar een andere locatie. Anderen verlieten het pand omdat hun gestarte onderneming niet liep zoals ze hadden verwacht. Volgens Kooi kwamen er bijzondere huurders en bijna-huurders voorbij. Een van hen bleek een deel van de unit te hebben ingericht als drogerij voor wiet.  
De stichting heeft sinds de opening goed geboerd. Alle schulden zijn inmiddels afgelost en er zijn reserves voor het onderhoud. Dat was voor het huidige bestuur, naast Wytze Kooi bestaande uit Jappie Veenstra en Berend Posthumus, reden om na te denken over de toekomst. Alle drie bestuursleden zitten er op eigen titel. Kooi: "De gemeente en de Rabobank ha gjin belangstelling om nije bestjoerders te leverjen.” Zo ontstond het idee om de stichting over te dragen aan de ondernemersverenigingen Whi en Stibego. Kooi: "Dan ha sy der ek de opbringsten fan.” Het huidige stichtingsbestuur heeft de statuten aan de nieuwe situatie aangepast. De nieuwe eigenaren mogen het gebouw niet verkopen. Voor de huurders blijft alles hetzelfde, ze blijven huren van de Stichting Bedrijvencentrum. "Mar se krije wol mei oare minsken te krijgen.” Bij het gebouw hoort een braakliggend bouwterrein van circa 2.300 m2, dat gebruikt kan worden voor uitbreiding.

Anton de Bruin, voorzitter van de Whi, is blij met deze ontwikkeling. "Hjir kinne wy moaie dingen mei dwaan foar De Gordyk. De Bruin vindt dat er uit het plan van het stichtingsbestuur ook vertrouwen spreekt in de Whi en Stibego. "En dêr bin ik best wol grutsk op." Whi en Stibego bekijken momenteel hoe ze als ondernemersorganisatie nauwer kunnen samenwerken of eventueel samen kunnen gaan. Stibego, dat zicht richt op de bedrijventerreinen, leidt momenteel een slapend bestaan nadat werkzaamheden als gevolg van een gebrek aan financiën zijn stilgelegd. Samenwerking is in de ogen van De Bruin ook een goed signaal richting de inwoners van Gorredijk en de gemeente Opsterland. "Der wurdt ús noch wol ris ferweten dat it op De Gordyk allegearre sa fersplintere is. Dat stekt soms, omdat it net sa is.”