Renners tijdens een eerdere editie van de Fietsturfroute.
Renners tijdens een eerdere editie van de Fietsturfroute. Foto: Sander Dijkstra

Jubileum-Fietsturfroute gaat niet door

Sport

GORREDIJK Bijna alles stond klaar voor de veertigste editie van de Fietsturfroute, komende zaterdag. Maar de jubileumeditie gaat niet door. De organisatie hakte maandagavond de knoop door vanwege te weinig deelnemers die zich hadden ingeschreven.  

Het was geen gemakkelijk besluit, vertelt Peter Spigt van de organisatie. “Maar in het begin van de week hadden zich nog maar 21 deelnemers ingeschreven, terwijl dat er normaal gesproken rond die tijd al meer dan honderd zijn.” 

In plaats van de oorspronkelijk verwachte 500 deelnemers, leek het er volgens Spigt nu op dat zaterdag misschien maar 200 deelnemers de Fietsturf- route zouden fietsen. “Daarvoor moet een grote groep vrijwilligers vrijdag en zaterdag heel veel werk verzetten. We vroegen ons af of dat de moeite waard was. Het was ons allemaal te onzeker, daarom hebben we de stekker er maandag uit getrokken.” 

Groot aanbod

De organisatie heeft zich maandagavond ook direct afgevraagd hoe het kan dat er zo weinig inschrijvingen waren. Ze zoekt de verklaring onder andere in het grote aantal evenementen komend weekend. En misschien zijn de weersvoorspellingen ook wel te goed en zoeken mensen voor de zaterdag een andere invulling. 

Maar Spigt ziet ook nog een link met corona. “Mensen hebben de afgelopen jaren misschien ook ontdekt dat ze zonder georganiseerde evenementen mooie grote fietstochten kunnen maken. Je ziet ook bij andere fiets- en loopevenementen dat de inschrijvingen tegenvallen.” Of dit ook het einde is voor de Fiets- turfroute kan Spigt nog niet zeggen. De organisatie gaat zich hierover later beraden. 

Sinds 1980

De eerste editie van de Fiets- turfroute werd in 1980 georganiseerd. Aanleiding was een verzoek van Plaatselijk Belang Gorredijk om tijdens de viering van het 350-jarig bestaan van Gorredijk ook een sportief gebeuren te organiseren. 

De deelnemers hadden de keuze uit routes van 60, 100 en 150 kilometer. Deze opzet met dezelfde routes bleef jarenlang in stand. Enkele jaren geleden gooide de organisatie het roer om. Deelnemers konden voortaan kiezen uit een aantal lussen die allemaal in Gorredijk begonnen en eindigden. Wie voor een langere afstand koos, maakte meerdere lussen. De reacties op deze koerswijziging waren over het algemeen positief. “Maar er waren ook fietsers die terugverlangden naar de oorspronkelijke routes”, vertelt Spigt. “De langste route liep namelijk tot door het Nationaal Park Weerribben-Wieden.” 

In verband met het jubileum was er daarom voor gekozen om de oude routes nog een keer van stal te halen. Vrijwilligers stonden in de startblokken om komende vrijdag de 60- en 100 km-routes geheel te voorzien van pijlen. Voor de de bepijling van de 150 km-route lukte het de organisatie niet om voldoende vrijwilligers te vinden. Spigt: “We werken traditioneel samen met verenigingen die vrijwilligers leveren, maar dat was dit jaar vanwege tal van redenen lastig. We moesten al de hulp inroepen van een vereniging uit Wolvega om de tocht überhaupt door te kunnen laten gaan.” Voor de lange route waren deelnemers daarom aangewezen op een te downloaden GPS-bestand of een gedetailleerde uitdraai van de route die bij de start beschikbaar zou liggen. 

fietsturfroutegorredijk.nl