3 Provinciënwandeltocht

Bakkeveen Vanuit Dúndelle wordt op zaterdag 14 mei (8.00-17.00 uur) de twaalfde 3 Provinciënwandeltocht gehouden. Er zijn verrassende routes uitgezet door de natuurlijke omgeving ten oosten van Bakkeveen; dwars door weilanden, over zand- en landwegen en door bossen. Met routes van 5 tot 40 kilometer is er voor ieder een geschikte afstand. Inschrijven kan via 3wandel.nl. Wie zich van tevoren inschrijft, mag eerder starten dan inschrijvers ter plekke. Individueel meedoen kan, maar ook bijvoorbeeld als vriendengroep of bedrijfsteam. Deelname per persoon: 5 euro (voorinschrijving); 6 euro ter plekke.

Survivalrun

De Knipe Van donderdag 12 tot en met zondag 15 mei wordt de Survivalrun gehouden. De run van 12 km is op de schop gegaan, waardoor de langeafstandslopers het parcours gedeeltelijk dubbel lopen. De aftrap is op donderdag en vrijdag door scholieren met op vrijdag een parcours voor de allerkleinsten. Zaterdag staat in het teken van jeugdwedstrijden, ouder-kind-run en de zware en lichte variant van 5 km. Zondag wordt het survivalrunweekend afgesloten met als eerste de lange survivalrun van 20 km, gevolgd door de middellange run en de recreatieve run van 12 km. Afsluitend is de korte run en de 7 km. Survivalrun De Knipe is de grootste in het Noorden waardoor veel kopstukken uit de landelijke sport meedoen.

Kuierferhalen: wandelen vanaf ijsbanen

Beetsterzwaag Bij de locatievoorstelling ‘Under Wetter’ ontwikkelde Tryater vijf wandelingen die starten bij een ijsbaan. De ijsbaan van Beetsterzwaag is een van de startpunten voor een route van circa 6 km. De route kan gewandeld worden met een app waarin ook audioverhalen en doe-opdrachten. De wandeling is geschikt voor het hele gezin, de route kan gratis gedownload worden via de app SmartGuide. Uitleg over de app is te vinden op de website van Tryater maar ook op het startbordje bij de ijsbaan.

Kuiertocht Kerkje Schurega

Jubbega Vanuit Kerkje Schurega start op zaterdag 14 mei (9.30 uur) een kuiertocht onder begeleiding van Herman van der Meulen en Roel Visser. Zij vertellen onderweg over het kerkje, het ontstaan van het gebied, het doen en laten van de inwoners door de eeuwen heen en over cultuurhistorische, landschappelijke en natuurlijke waarden die nog volop aanwezig zijn. De tocht is ongeveer 8 km, aanmelden kan via kerkjeschurega3@ziggo.nl of 06-11323733. Meedoen kost 7,50 euro (inclusief koffie en soep).

In beweging met Gezond Natuur Wandelen

Beetsterzwaag/Bakkeveen De wandelingen van Gezond Natuur Wandelen, georganiseerd door Beweegteam Opsterland, zijn weer opgepakt. Elke zaterdag (10.00 uur) start er een wandeling vanaf de Molenlaan (achter ’t Snackbearske) in Beetsterzwaag en vanaf Dúndelle (9.30 uur) in Bakkeveen. De begeleide wandelingen zijn gratis en bedoeld voor mensen die graag meer willen bewegen en het gezellig vinden om dat met een groep te doen. Door te bewegen blijft men gezonder, socialer en het brein heeft er voordelen bij. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om samen een kop koffie te drinken. Aanmelden is niet nodig.